~Titti~ Tvillingträff, del 2 (av 3)

0kommentarer

 
Här kommer andra delen från Tvillingträffen på sjukhuset
(första delen hittar du HÄR !)
 

Förlossning

Hälften av tvillinggraviditeterna förlöses vaginalt, lite mindre än hälften sker via kejsarsnitt. Vid ett fåtal tvillingförlossningar förlöses första vaginalt och andra tvillingen genom kejsarsnitt.

Vid tvillingförlossningar medverkar alltid förlossningsläkare (1-2), utöver dubbel bemanning av barnmorskor, undersköterskor etc.

Tiden mellan att Tvilling 1 föds till dess Tvilling 2 föds varierar men i snitt kan man räkna med att det tar ungefär en halv timme vid vaginal förlossning.

 

Kejsarsnitt

Man skiljer på tre olika typer av händelseförlopp:
- Planerat
- Oplanerat/Akut
- Urakut

Planerat: I vecka 32-34 (vanligast) planeras det för om det ska bli vaginal förlossning eller kejsarsnitt. Exempelvis planeras det kejsarsnitt om Tvilling ett ligger i säte. Man får då ett datum för när kejsarsnittet planeras, mamman får ryggbedövning (spinal) och pappan/partnern kan vara med.

Oplanerat/Akut: Något sker under det planerade vaginala förlossningen som göra att det måste förlösas genom kejsarsnitt eller om det planerade kejsarsnittet går in i värkarbete räknas det som akut. Beroende på händelsförloppet (t.ex. tidsmässigt) kan själva operationen ändå ske enligt ovan, men om barnen behöver komma ut fort sövs mamman ned och då är vanligen pappan/partnern inte med.

Urakut: Barnets (barnens)/mammans liv är i fara och måste tas ut fort. Vid dessa fall sövs mamman alltid ned och pappan/partnern får vänta utanför. Detta är något som vårdpersonalen har övat på många gånger, varje person har sina uppgifter under ett urakut kejsarsnitt men det kan för utomstående se kaotiskt ut medan det i själva verket är ett synnerligen vältajmat och systematiskt planerat tillvägagångssätt. Framförallt snabbheten kan te sig oroande för pappan/partner, men det positiva i det hela är att barnen kan komma ut mycket fort (jag har för mig att de sa under 7 minuter)!

Vanligtvis görs ett så kallat ”bikinisnitt”. Det är ökad risk för blödning och infektion, smärta efter operationen hos mamman samt att barnen ibland har ökat hjälpbehov efteråt t.ex. med andningen.

 

Utfall av 255 tvillingförlossningar på SkaS år 2002 t.o.m. 2010

 

 
Jag blev väldigt glad och lättad när hag vid senaste ultraljudet fick beskedet att planen är att det blir vaginal förlossning!
 
Tredje och sista delen från Tvillingträffen kommer inom Kort! :)
~Titti
SkaS Skövde, Tvilling 1, Tvilling 2, förlossning, gravid med tvillingar, kejsarsnitt, sjukhuset, sjukhuset i skövde, tvillingförlossningar, tvillinggraviditet, tvillingträff, vaginal förlossning,

Kommentera

Publiceras ej