-Leif- Populismen och kortsiktighet får inte ta över samhällsplaneringen

0kommentarer

Skövde har under det senaste decenniet genomgått en stor omvandling, nya jobb kommer till, bostadsproduktionen har varit hög om än ojämn. Utvecklingen till en stor handelsstad, Högskolan i Skövdes stärkta profilområden, utbyggnaden av Gothia Science Park, flera stora och mindre företag i Skövde som växer och stärker sin position på en tuff global marknad. Västra Götalandsregionens beslut att bygga ett nytt regionens hus i Skövde och stärka kommunens ställning som en viktig regional nod är några exempel på det.
Dagens Skövde med en mångfald av restauranger och caféer är något helt annat än hur det såg för 10 år sedan. Skövde har blivit den vibrerande staden med en stor levande landsbygd som omland. Detta är en utveckling som Centerpartiet är mycket glad över och vill se mer av. 
Skövde tar i Vision 2025 sikte på att vara 60000 invånare om drygt 10 år, en ökning med 7000 invånare mot idag, det målet kommer nås enligt kommunens prognoser. I samhällsplaneringen måste dock siktet vara ställt betydligt längre fram än 2025, snarare 2040-2050. För Skaraborg är det oerhört viktigt att Skövde fortsätter växa för att ta matchen mot andra regionhuvudstäder och då behöver siktet vara inställt mot snarare 80-90 tusen invånare 2040.
Det är under kommande året viktigt att skapa bred samsyn kring kommande nödvändiga steg för att Skövde ska växa. Framtagandet av den nya fördjupade översiktplanen för centrum är en del i det. Förändring möter ofta motstånd, det ser vi i bland annat frågan om byggnation vid gamla Tingshuset, överklagande av detaljplaner är snarare regel än undantag. Synpunkter ska givetvis beaktas, men det är viktigt att bevarandeivern inte tar över. Kortsiktighet och populism får inte ta över samhällsplaneringen.
/Leif   
Detaljplaner, Samhällsplanering, Skaraborg, Skövde, Stad, Västra Götaland, Walterum,

Kommentera

Publiceras ej