~Titti~ Gravid vecka 36

0kommentarer

Nu har jag gått in i vecka 36, såhär står det i Gravidkalendern:
 

I magen:

Graviditetskalender vecka 36Barnet lägger på sig extra mycket fett i ansiktet och dessutom har sugmusklerna utvecklats vilket gör att fostret har ett rundare ansikte. Hjärnan är färdigutvecklad. Kalcium från modern har gjort fostrets skalle hårdare men den är fortfarande så mjuk att den kan deformeras under födseln när bebisen pressas igenom slidan. Men efter några timmar eller dagar är huvudformen tillbaka till det normala. Nu ligger nästan alla bebisar med huvudet nedåt och det har sjunkit ned i bäckenet. Fostervattnet minskar eftersom din kropp absorberar en del av det.  

 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

  2.7-2.8 kg

 46 cm

Längden mäts från huvud till fot. Måtten kan variera relativt mycket. 

Mamma:

Din mage har sjunkit ned och det är troligen lättare för dig att andas. Men det kan hända att du måste kissa oftare istället eftersom livmodern trycker på urinblåsan nu. När trycket har minskat en aning på mage och tarmar kan det hända att du känner en ökad aptit och att eventuell halsbränna avtar. 

Ditt fundusmått är nu 32-35 centimeter och du ökar troligen inte mycket mer i vikt. Det är vanligt att brösten läcker mjölk. Använd inlägg i behån, helst av ylle med lanolin. 

Partner:

Du kan hjälpa till att packa väskan inför förlossningen. 

Mödravården:

Du fortsätter att träffa din barnmorska varannan vecka. I slutet av graviditeten ska fostret ligga med huvudet nedåt men en del barn lägger sig med stjärten nedåt istället. Det kallas sätesbudning. Då blir man remitterad till den förlossningsklinik man har tänkt föda på. Läkare och barnmorskor tar där ställning till huruvida man ska försöka att vända barnet eller inte. 

Tvillingar:

Om du väntar tvillingar kan det bli dags att föda nu. 36-37 veckor är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet. 

 
~Titti
gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 36,

Kommentera

Publiceras ej