~Titti~ Amningsboken

0kommentarer

Jag har nyligen läst ut Amningsboken. När jag lånade denna på bibblan hade jag förutfattad mening typ "Kan det verkligen behövas en hel bok om amning?" Men den var väldigt intressant, den tog upp historik, forskning, rekommendationer genom tiderna, tips & råd med mera. Så ja, det behövs en hel bok, faktiskt!
 
 
 "Amning är ju en naturlig process, och nästan alla mammor vill amma - men det är inte okomplicerat för alla. En del mammor får problem, som oftast har med felaktig amningsteknik att föra. Under de många åren med flaskmatning "glömdes" den gamla amningskunskapen bort. Nu måste den läras på nytt. Idag vet man att små små justeringar i tekniken kan göra underverk.
 
 Måste man amma för att vara en bra mamma? Somliga menar att det råder "amningshets" idag. Det finns kvinnor som känner sig misslyckade för att de inte klarat av amningen. Och vad gör man om man helt enkel inte tycker om att amma?
 
 De som lärde sig amma efter schema tidigare under 1900-talet är ibland misstänksamma mot dagens "fria" amning. Det kan uppstå konflikter mellan generationerna. Den nyblivna mamman kan få kritiska kommentarer som "ska hon verkligen äta så ofta?" eller "nu måste du sluta amma, annars får du fortsätta till skolåldern". Förr trodde man att amning bara var mat. Idag vet man att amningen har en speciell bilogisk och känslomässig inverkan på både mamma och barn, och är viktig för bådas hälsa. Att ammade barn har bättre skydd mot infektioner är välkänt. Men nya rön visar att bröstmjölken kanske har en mycket större betydelse för hälsan än man hittills trott. Och det långt efter amningsperiodens slut - kanske hela livet.
 
 I denna heltäckande amningsbok redovisas både amningstekniker, amningshistoria och de senaste medicinska rönen. Fördäldrar får mängder av aktuella, praktiska råd och får också ta del av andra föräldrars känslor, erfarenheter och tankar."
 
Amning kan vara ett känsligt ämne med mycket tyckanden och pekpinnar. Jag tycker det är viktigt att vara påläst om amning men samtidigt vara öppen för alternativ och inte dömda andra vare sig dig ammar eller inte. Alla måste få utgå ifrån sig själva och få välja det som passar dem bäst!
 
Jag tycker det var en komplett bok, utan pekpinnar med mycket bra information :)
 
Betyg: TTTT
 
~Titti
Amningsboken, Bok, Boktips, amning, betyg, bokrecension, forskning, historik, rekommendationer, råd, tips,

Kommentera

Publiceras ej