-Leif- Skolan för viktig för att bli politisk slagpåse

0kommentarer

Skolpolitiken och de fallande studieresultaten i skolan dominerar den svenska inrikespolitiska debatten. Utbildningsminister Jan Björklund lägger skulden för de försämrade resultaten i skolan på de tidigare S-regeringarnas bristande skolpolitik fram till regeringsskiftet 2006. Oppositionen anklagar regeringen för att göra för lite eller fel saker. Idag presenterade regeringen sitt förslag om förlängd skolplikt till 10 år och tidigarelagd skolstart till 6 års ålder. Den stora majoriteten av europas länder har en tidigare skolstart än Sverige, att ta tillvara barns nyfikenhet och otröttliga intresse att lära sig nytt tidigt, tycker jag är ett bra förslag. Oppositionen kontrade omedelbart med att åtgärden var otillräcklig.
 
Den pågående inrikespolitiska debatten kring skolpolitiken, som med all säkerhet kommer pågå över höstens val, riskerar att vare sig gynna elevernas lärande eller förbättra resultaten i skolan. Skolan är för viktig för att bli ett politiskt slagträ mellan sittande regering och opposition. Skolpolitiken måste hålla över mandatperioder oavsett regeringar. Detta borde ligga i allas intresse. Det behövs en parlamentarisk kraftsamling kring den svenska skolan, det handlar om Sveriges framtid och konkurrenskraft.
 
På Svenska Dagbladet finns ett antal intressanta artiklar samlade kring skolpolitiken, klicka här för att komma till länken
 
/Leif
 
 
 
 
 
 
Skolplikt, Skolpolitik, Skolstart,

Kommentera

Publiceras ej