-Leif- ÖB varnar för tvära kast i försvarspolitiken

0kommentarer

Under några dagar har de försvarspolitiska utspelen duggat tätt från Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Det har stundom mer liknat en auktion där budgivarna varit många och ivriga att bjuda över varandra. Statsminister Fredrik Reinfeldt var mestadels nöjd med regeringens försvarspolitik, något som vice statsminister Jan Björklund inte delade när han föreslog att försvaret ska kompletteras med ca 20000 tidigare värnpliktiga och anställda som ska kunna mobilieras vid behov. Socialdemokraterna lät snabbt meddela att de i allt väsentligt delar vice statsministerns förslag. Den tidigare Försvarsministern Mikael Odenberg (M) var inte sen att gå ut och såga Moderaternas försvarspolitik. 
När idag överbefälhavare Sverker Göranson talade var det därför intressant att lyssna till hans kommentarer efter de senaste dagarnas utspel.
Foto: Henrik Montgomery/TT
ÖB varnade för tvära kast och efterlyste långsiktighet och stabilitet i försvarspolitiken. Klicka här för att lyssna till Sveriges Radios nyheter.
Som försvarspolitiskt engagerat kommunalråd i Skövde med både P4, T2 och Markstridsskolan i kommunen är det bara att instämma med ÖB Sverker Göranson. Det nya personalförsörjningssystemet har varit i funktion sedan 1 juli 2010, en av grundförutsättningarna för att lyckas är en tät och nära samverkan med det omgivande civila samhället.
I Skövde precis som på alla andra förbandsorter så handlar det om att lösa bostadssituationen till soldaterna som är en helt ny personalkategori i samhället, ska det lyckas så kräver det att bostadsmarknadens aktörer kan lita på att försvarsmakten har behov, är uthålliga på orten mm. Det stora antalet deltidstjänstgörande soldater kräver en nära samverkan med det omgivande arbetslivet, det innebär ett nytt sätt att tänka och det tar tid att bygga upp relationer. Skövde med många försvarsanställda och många kommuninvånare som deltagit/deltar i de stora militära utlandstjänstgöringarna har delvis andra behov av kommunal service t.ex. flexibel barnomsorg. . 
Politiker som Jan Björklund och andra försvarsdebattörer som ropar på förändring innan den senaste personalförsörjningsreformen ens hunnit sätta sig är välkomna ut i verkligheten. Skaraborgs försvarskommuner: Skövde, Lidköping och Karlsborg har tillsammans med förbanden på orterna banat vägen för ett unikt nära och avgörande samarbete inom Försvarsmaktsråd Skaraborg. Vi vet att det krävs långsiktighet och stabilitet i försvarspolitiken och utökade ekonomiska resurser till Försvaret för att klara dels nödvändigt materiel och för att hålla en hög nivå på övningsverksamheten.
 
/Leif
 
 
   
Försvarsmakten, Mikael Odenberg, Skövde, Sverker Göranson,

Kommentera

Publiceras ej