-Leif- Nyårslöften till Skövdeborna!

0kommentarer

Vi skriver 20140101 ännu ett nytt spännande år har börjat. Det för mig mest politiskt spännande under detta valår är utgången av kommunvalet i september. Skövde har en historia  av att kommun och riksdagsvalet skiljer sig ganska mycket åt genom att Centerpartiet har ett betydligt starkare fäste kommunalt hos väljarna än i rikspolitiken. 
Här ger jag Skövdeborna mina nyårslöften jag kommer arbeta för under året och även fotsättningsvis kommer göra om Centerpartiet får väljarnas förtroende att fortsätta ingå i Skövdes ledning.  
 
Samförstånd före politiskt käbbel
I Skövdepolitiken har en historia av att söka samförstånd mellan majoritet och opposition i stora och viktiga frågor. Detta har gett Skövde kommun finansiell styrka, låg skattesats, taxor och avgifter i den lägre halvan, nöjdare medborgare och nöjdare medarbetare än snittkommunen i landet. Centerpartiet och jag kommer att fortsätta arbeta för att samförståndsandan som gett Skövde sin styrka ska bestå under valåret och efter hösten kommunval. Svaren på Skövdes utmaningar är inte svarta eller vita, verkligheten är betydligt mer komplex, genom att lyssna till varandra och ta tillvara allas goda idéer bygger vi ett än attraktivare Skövde där det är gott att leva, bo och verka.  
 
Majoritetsstyre ger trygghet
I flera kommuner har det under mandatperioden varit stora problem att leda genom att det inte funnits ett tydligt majoritetsstyre. Centerpartiet går till val på fortsatt majoritetsstyre för de fyra borgerliga partierna i Skövde. Som Centerpartiets förste företrädare kommer jag aldrig att sätta mig i ett minoritetsstyre. När väljarna gett sitt utslag så är det politikernas ansvar övedr partigränserna att bilda en majoritet som kan hålla. Ett tydligt besked som jag redan nu vill ge väljarna är att all samverkan för att bilda majoritetsstyre med Sverigedemokraterna i Skövde är uteslutet. Detta på grund av att SD värdegrund helt och hållet saknar gemensamma nämnare med Centerpartiets.
 
Skolan bygger framtiden
Skolan ska stimulera ungas lust till lärande, entreprenöriellt lärande ska vara en naturlig del i undervisningen, inte för att alla ska bli företagare, utan för att locka fram kreativitet och nyfikenhet för att stå rustade att möta vuxenlivet och arbetslivet. En av de största utmaningarna Skövde och Sverige har i framtiden är arbetskrafts- och kompetensbehovet till både den viktiga tillverkningsindustrin men också till de offentliga yrkena. Skola och Arbetsliv måste stärka sin samverkan. Det är ett stort underbetyg att det är en stor ungdomsarbetslöshet samtidigt som bristyrkena blir allt fler. Detta är ett politiskt prioriterat område för Centerpartiet.
 
Tillväxt och utveckling i hela kommunen når 80.000 invånare 2040
Skövde har höga ambitioner att växa och stärka inte bara Skövde som regional nod utan också omlandet (Skaraborg). 2013 var Skövdes befolkningsökningstakt den högsta på ca 40 år. Det satta Visionsmålet om 60.000 invånare 2025 är nu drygt 7000 invånare bort.  Avgörande för att nå det är att takten i bostadsbyggandet ökar, inte minst under 2014 som ser ut att bli ett svagt år för bostadsproduktionen i kommunen. Här ser Centerpartiet att inte minst AB Skövdebostäder gör allt för att tidigarelägga byggande i de områden som är planlagda och möjliggör byggstart under 2014. I samhällsplaneringen så räcker det inte att planera för en tidshorisont till 2025, många närliggande beslut behöver än mer långsiktiga planeringar för att möta behoven .Det är dags att sätta bilden av Skövde som 80.000 invånare 2040. Det är en fullt möjlig hållbar tillväxttakt, men det kräver också att tillväxtpotentialen tas tillvara i hela kommunen.
 
Ökad valfrihet inom hemtjänst, vård och omsorg
Idag finns valfrihet inom hela kommunens hemtjänst. Centerpartiet har varit en av de främsta förespråkarna för kvalitetsreformen LOV (Lagen om valfrihet). Det är  viktigt att nu gå vidare och se hur valfrihetstjänsterna kan utvecklas än mer. Att själv kunna få bestämma så mycket som möjligt kring service man är i behov av, av vem och när man ska få hjälp bör så långt som möjligt tillgodoses.
 
Miljö och folkhälsa ger en hållbar kommun
Skövde ska ha en fortsatt hög svansföring på miljöområdet. Långsiktiga målsättningen är en fossilbränslefri kommun. Att sätta miljöfrågorna högt är viktigt inte minst för att attrahera nya invånare. Folkhälsoarbetet måste på allvar komma in i hela den kommunala planeringsprocessen.  
  
Med önskan om ett framgångsrikt 2014
/Leif
 
 
 
 
 
 
 
Bostäder, Folkhälsa, Fossilbränslefri, LOV, Nyårslöfte, Samförstånd, Skola, Skövde,

Kommentera

Publiceras ej