-Leif- Miljöbomb skapar just nu boom

0kommentarer

I dag har det politiska arbetet rivstartat efter två lugna veckor med endast några kortare besök på kontoret. Mycket telefon och avstämningar har det blivit under dagen. Mestadels har det handlat om att orientera sig och uppdatera kring de frågor som jag har det politiska ansvaret inför de kommande månadernas arbete men det har också kommit en del nytt att hugga tag i.
Runt om i världen har intresset ökat kraftigt för att utvinna olja och gas ur alunskiffer. Främst i USA har denna för miljön mycket farliga metod tagit fart. Även i Sverige har intresset för detta ökat markant under de senaste åren, det gäller bland annat i Skåne, Öland och i Närke som har alunskifferfyndigheter. I Skaraborg på Kinnekulle och i Kvarntorp, Närke har det bland annat förekommit utvinning av olja ur skiffern. Utvinning av olja och gas ur alunskiffer är förknippat med mycket stora miljörisker inte minst för grundvattnet.
I mitten av december lämnade det nyregistrerade bolaget Big Rock Exploration AB in ansökan till Bergsstaten om undersökningstillstånd för gas och oljeutvinning i ett område som omfattar i praktiken hela Falköpings kommun med undantag av själva centralorten. Årendet ligger nu för behandling hos Bergsstaten. Än en gång ser vi hur kortsiktiga vinstintressen hotar våra alunskifferrika Västgötaberg.
De flesta av kommunerna i Sverige däribland Skövde kommun som har alunskifferfyndigheter har ställt sig bakom ett upprop som kräver stopp för prospektering i alunskiffer. Orsaken till detta är två, den främsta är den enormt stora miljöbelastning som denna mycket smutsiga utvinningsmetod medför den andra är att äganderätten saknar betydelse när ett företag kan gå in och få ensamrätt för vad som döljer sig under matjordslagret.
Det blir dags att än en gång samla styrkorna och visa att alunskiffern som är bergarternas soptipp gör minst skada för miljön genom att förbli kvar där den är. Att utvinna olja och gas ur skiffer är inget hållbart alternativ till dagens råolja, utan snarare ett sämre alternativ för miljön.
Sveriges regering och riksdag bör se till att samla sig och ställa sig bakom ett stopp för prospektering i svensk alunskiffer och driva samma linje i EU.
 
/Leif
  
  
Alunskiffer, Miljö, Skiffergas, Skifferolja, Västgötabergen,

Kommentera

Publiceras ej