-Leif- Klimatsmart och inspirerande!

0kommentarer

På torsdagen så arrangerade nätverket Trästadskommunerna (där Skövde är en av initiativtagarna) ett intressant seminarium i Stockholm. Seminariet avslutades med besök på en nybyggd förskola helt i trästomme. Personalen hyllade att det var så tyst i huset trots stora barngrupper och fyra avdelningar med 35 barn på varje avdelning.
Men studiebesöket inleddes i Sundbyberg där Folkhem bygger Strandparken, åtta vånings flerfamiljshus. Jag gjorde även ett besök där i slutet av maj månad och då var endast ett hus nästan klart, nu dryga halvåret senare var man i slutfasen av att resa stommet till sista av de fem stora flerfamiljshusen.
Husen reses våning för våning under ett höjbart tält, detta gör att materialet som levereras torrt aldrig blir fuktigt och det blir en fin arbetsmiljö för byggarna.
Byggledarna var mycket inspirerade av att bygga i trä och medgav att alla tveksamheter de haft kring industriellt träbyggande innan bygget startade hade kommit på skam. Byggtiden är ungefär den halva att bygga i trä jämfört med att bygga med betong. Detta på grund av att man slipper de långa torkningstiderna. Resningen av husen går snabbt, ungefär en våning per vecka och när man kommit till våning fyra börjar redan målningen på första våningen. Att dessutom arbeta med ett klimatsmart material är inspirerande för hantverkarna och intresset att bo i klimatsmarta bostäder är stort konstaterade de. Ett flerfamiljshus i trä väger dessutom betydligt mindre än ett i betong.
Dagen inleddes med ett seminarium där regeringens upphandlingsutredare Anders Wijkman var en av föreläsarna. Han och flera andra talade om vikten av innovativa upphandlingar och nödvändigheten av att inkludera val av klimatsmarta byggnadsmaterial för att hantera de stora miljöutmaningarna.
Det är viktgit att hela livscykelprocessen blir belyst vid upphandling av entreprenader, materialval och byggnation där är lång väg kvar att gå, även om industriellt träbyggandet stadigt ökar och tar en växande marknadsandel vid nyproduktion av flerfamiljshus.
/Leif
   
 
 
    
Folkhem, Sundbyberg, Träbyggande,

Kommentera

Publiceras ej