~Titti~ Gravid vecka 7 (Lucia 2013)

0kommentarer

På söndagen var vi på Julkonsert med Hemvärnet Skaraborg
och jag led hemskt av konstant illamående. Jag var nog den enda i hela publiken som inte var glad åt det sista extranumret. Så fort det var klart skyndade jag till toaletten…

Det var denna vecka som vi vid ett tidigt ultraljud fick reda på att vi väntade tvillingar och vi blev väldigt glada ♥♥

Gravidkalendern, vecka 7:

 

I magen:

Den här veckan utvecklas navelsträngen som senare kommer att förse embryot med näring och ta hand om avfallsprodukterna. Den bildas på platsen där blastocysten fäste på livmoderväggen. Ansiktet börjar ta form. Munnens öppning, små näsborrar och små öron bildas. Ögonens iris börjar att pigmenteras och hjärnan börjar dela sig i två delar. Knopparna som markerade embryots armar och ben förra veckan har nu utvecklats till en axeldel och en handdel och de ser ut som små paddlar. Tarmsystemet bildas med framtarm, mittarm och baktarm. 

Slemproppen i livmoderhalsen bildas för stänga öppningen in till livmodern, för att skydda ditt embryo från bakterier utifrån. Den sitter kvar fram tills förlossningen. Ibland kan den släppa några dagar eller veckor tidigare.  

 

 langd.JPG

13 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

Mamma:

Hormonella förändringar gör att du får mer genomblödning i kroppen vilket kan leda till att slidan får en rödlila färg. Hormonerna kan också göra att du får finnar i ansiktet. 

Partner:

Hur är det med sexlivet? Sexlust är en stor fråga genom hela graviditeten. Det kanske känns konstigt att ha sex med din partner när hon är gravid. Men att ha sex under graviditeten går alldeles utmärkt om det inte finns några graviditetskomplikationer. Kvinnans sexlust kan vara extra låg under den första trimestern (graviditetens första tredjedel). Prata med henne om dina känslor och behov och lyssna lika väl på hennes. Många kvinnors sexlust ökar i början av den andra trimestern när den värsta tröttheten och illamåendet klingar av. 

Mödravården:

Har ni inte bokat tid för det första mötet än? Gör det! Normalt sker det första besöket mellan vecka åtta och tio. 

Tvillingar:

Din kost är extra viktig om du väntar tvillingar. En del barnmorskor anser att det är extra viktigt att tidigt öka i vikt när man väntar tvillingar eftersom de oftast föds för tidigt. 

 

(Idag, 19 feb går jag in i femte månaden - vecka 17)
 
~Titti
 
Hemvärnets Musikkår Skaraborg, Julkonsert, gravid, graviditet, gravidkalender, illamående, vecka 7,

Kommentera

Publiceras ej