~Titti~ Gravid vecka 12 (mitten av jan 2014)

0kommentarer

(Tillbakablick)

Jag hade flera som ville komma och hälsa på mig under min sjukskrivning, men jag ville mest vara ifred och bad dem snällt vänta. Illamåendet var konstant och jag kände mig inte social över huvud taget. Bristen på stimuli påverkade såklart mina blogginlägg som blev tråkigare och tråkigare och fylldes med filmrecensioner och virkning. Ja vad annat hade jag kunnat blogga om??

 

I vecka 12 var vi på KSS för ultraljud, då var det första gången vi fick se dem - heeelt underbart :) :) Den ena tvillingen låg perfekt i profil så vi kunde se näsa, haka med mera såå fin!! Men den andre levde runt så det stod härliga till det var kullerbytta på kullerbytta, så vi fick aldrig någon riktig blid på den - men vi har en suddig en (som egentligen skulle kunna vara en bild på vad som helst?! ;) )

Det var så himla skönt att få se dem och även att veta att bara vi tog oss igenom vecka 12 så minskar riskerna avsevärt och vår tanke var då att vi skulle börja berätta så smått för de närmaste.

Gravidkalender, vecka 12:

I magen:

Fostrets ansikte börjar nu att synas allt tydligare. Det har fått en haka och en liten näsa. Små fingernaglar och tånaglar bildas. Eftersom blodmängden har ökat slår fostrets hjärta nu några slag snabbare per minut. Fostret urinerar för första gången och urinet hamnar i fostersäcken. Det kan också svälja och göra andningsrörelser. Risken för missfall minskar kraftigt efter vecka 12. 

 

 vikt.JPG  langd.JPG

25 gram

55-60 mm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL). 

ultraljud vecka 12+5

Mamma:

Illamåendet upphör för många. De flesta har ökat 1-4 kg i vikt. Om du har kräkts mycket kan det dock hända att du till och med har minskat i vikt men det är inget du behöver oroa dig för. 

Har någon sagt att du "ser gravid ut"? Det beror inte bara på din inre lycka över att vara gravid utan också på att din hy ser bättre och slätare ut. Det är ett resultat av ökad blodmängd och hormonet hCG.   

Kanske har ni redan talat om för nära och kära att ni väntar barn men många brukar vänta med det till efter vecka tolv eftersom risken för missfall minskar kraftigt då. 

Partner:

Om du har frågor som du av någon anledning inte vill ta upp med din partner kan det kännas skönt att prata med kompisen istället. Du kanske bär på en oro som du inte vill belasta din partner med. Om han eller hon har barn kan du säkert få svar på många av dina frågor. Hur var deras sexliv under graviditeten? Hur påverkades hans eller hennes partner av den? Förändrades deras relation?

Mödravården:

Nu bör du har varit på ditt första besök på mödravårdscentralen och även ha gjort en läkarundersökning om du är förstföderska. 

Det är möjligt att du kan få lyssna på ditt fosters hjärtljud. Många tycker att det låter som ett ånglok.

 

~Titti

 

 

gravid, graviditet, gravidkalender, vecka 12,

Kommentera

Publiceras ej