-Leif- Borgs analys föröder landsbygden

0kommentarer

Finansminister Anders Borg (M) dömer i en intervju i dagens Land Lantbruk ut merparten av det svenska lantbruket.
Låg intjäningsförmåga och dålig lönsamhet har svenskt lantbruk brottats med länge. Sämre konkurrensvillkor än andra konkurrentländer är en orsak. En annan som inte diskuteras i debatten och som är starkt bidragande till den akuta krisen i grisproduktionen är den starka svenska kronan.
Den som sitter på den makten är Anders Borg. I stället för att vidta finanspolitiska åtgärder för att stärka svenskt lantbruk och den svenska slaktens konkurrenskraft så verkar strategin snarare vara passivitet. Därmed sällar sig finansministern till sin Moderata vän, statsminister Fredrik Reinfeldt som visat ointresse för svenskt lantbruk under sina år som Sveriges främsta politiska företrädare. Reinfeldt gick till och med så långt att han kallade svensk livsmedelsproduktion för särintresse för något år sedan.
Anders Borg förvånade även när han nyligen uttalade att han vill öka byggandet på åkermarken. Världens befolkning växer, varje dag försvinner produktiv mark för alltid p.g a. ökenutbredning, miljöförstörelse och byggnation mm. Det land som inte kan föda sitt folk är försvagat Sverige har den lägsta självförsörjningen i EU. Detta borde bekymra de Moderata ministrarna.
Kanske kan intervjun i dagens Land få väljarna att inse vikten av ett starkare Centerparti efter nästa val, lantbrukets och landsbygdens röst behöver ett större inflytande i regering och riksdag.
/Leif
Anders Borg, Griskris, Landsbygd, Lantbruk,

Kommentera

Publiceras ej