~Titti~ Mina tankar från vecka 26...

0kommentarer

Här kommenterar jag tillbaka utifrån det som står i Gravidkalender, för vecka 26:
 

Mamma:

"En del kvinnor kan känna domningskänslor i händerna. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Många gravida samlar vätska i vävnader, bland annat i handlederna. När de svullnar ökar trycket på nerver och senor och då kan du känna domningar i händerna. Det kan avhjälpas med handledsskydd. Prata med din barnmorska." 
Det här är något jag känner av väldigt mycket och jag ska prata med sjukgymnasten när jag träffar henne på fredag. I synnerhet ena handen är väldigt svullen och jag kan vakna på nätterna av att den värker. Om trycket blir för stort så kan det leda till bestående nervskador, så min barnmorska tyckte att jag ska kolla upp det.

Partner:

"Regelbunden motion är viktigt. Det är ofta lättare för din partner att komma ut och röra på sig om ni gör det tillsammans. Ta en promenad eller simma."
Råden i denna Gravidkalender är ju väldigt generella. Att simma kan t.ex. ses som en skonsam motionsform men det är faktiskt kraftig belastning av ländryggen i synnerhet vid graviditet. Eftersom jag har en hel del ryggproblem är just simning något som min sjukgymnast bestämt avrått mig från. Jag går på rehabträning, våtvästträning, och ska annars vara försiktig med träning.

Mödravården:

"Fortsätt att gå på regelbundna kontroller på mödravårdscentralen cirka var fjärde vecka fram till vecka 28."
Som jag berättat tidigare går jag på kontroll hos barnmorskan varannan vecka fram till vecka 30 (därefter blir det kontroller varje vecka), utöver det går jag regelbundet till specialistmödravården på KSS.

Tvillingar:

"Alla upplever besvär under graviditeten. De flesta av dem, som halsbränna, ryggont, svullnader och illamående känner tvillinggravida av mer. Därför är det extra viktigt att du vilar ofta och lyssnar till din kropp."
Kraftigt illamående har jag haft under hela graviditeten och det är framförallt tufft psykiskt, men jag vet jag att det är övergående och det är en tröst. Annars kan jag sammanfatta allt med att det känns mer och mer för varje dag nu, mer värk och mer sammandragningar och jag har fått rådet att fundera på om det kanske är dags att gå ner i tid på jobbet? Jag är lite splittrad i vad jag vill vad det gäller det, men det verkar som om huvudet vill fortsätta jobba 100% men kroppen visar tydligt att det inte är möjligt så länge till..

 Men med 98 dagar kvar känner jag gott mod, och stor längtan :)

~Titti

barnmorska, gravid, gravid med tvillingar, gravid med tvillingar vecka 26, graviditet, gravidkalender, karpaltunnelsyndrom, träning vid graviditet, tvillingar, tvillinggraviditet, vecka 26,

Kommentera

Publiceras ej