-Leif- Saknar inte kon förrän båset är tomt!

0kommentarer

Inom kort så kommer Försvarsberedningen att redovisa sin slutrapport inför nästa års försvarsbeslut. Redan nu står det klart att Alliansregeringen kommer förslå nya miljarder till Försvaret för att stärka den svenska försvarsförmågan i det nu rådande instabila läget i vårt närområde. Jag ser med stort intresse  fram emot hur Försvarsberedningen kommer beskriva Sveriges livsmedelsberedskap i sin slutrapport. Fram till för ca 20 år sedan så fanns det beredskapsmål för svensk livsmedelsproduktion. De målen är numera historia och sedan de fanns har svensk livsmedelsproduktion minskat kraftigt och Sverige är idag ett av de mest importberoende länderna i Europa med lägst självförsörjningsgrad. Hur länge skulle Skövde eller Stockholm försörjas med livsmedel om importen av livsmedel stryps?
Bilden är ingen målning utan i högsta grad en bild från verkligheten där vår granne Eliassons kor inte bara producerar det vita guldet utan också bidrar till att hålla landskapet öppet och stärka den svenska självförsörjningen av mjölk och kött.
 
Under 20 års tid har livsmedelsförsörjningen inte varit en del av svensk försvarspolitik, jag anser att det är dags att föra in livsmedelsförsörjningen som en del av försvarspolitiken igen. I annat fall kan det bli som ordspråket säger "att man inte saknar kon förrän båset är tomt".
Ett av de politikområden som jag inte är nöjd med under mina snart åtta år som kommunalråd är att andelen svenska livsmedel är låg i kommunens upphandling, trots uttalade politiska mål om att öka den.
För Centerpartiet i Skövde kommer detta vara en viktig fråga att öka andelen svenska livsmedel i Skövdes upphandling med målet att nå 100 procent. I dag är bara ca hälften svenskproducerade. Förrutom att svenska livsmedel ger jobb i Sverige och håller svenska landskap öppna så är miljöfördelarna mycket stora. En stor andel av de importerade livsmedlen är producerade med villkor som inte är godkända i Sverige. När antibiotika i förebyggande eller tillväxtsyfte och vissa kemikalier är förbjudna i Sverige används dessa i produktion av den importerade maten. Det måste bli slut på denna dubbelmoral! 
Centern kommer inte nöja sig förrän våra kommunala kök levererar mat som är framställd enligt svenska krav att producera livsmedel.
 
/Leif
Centerpartiet, Försvarsberedningen, Livsmedelsberedskap, Livsmedelsförsörjning, Självförsörjning, Skövde, Walterum, offentlig upphandling,

Kommentera

Publiceras ej