- Leif- Jobben blir fler för unga med rätt politik i Skövde och i regeringen

0kommentarer

Under det senaste året har Skövde kommun vidtagit flera viktiga åtgärder för att minska ungdomsarbetslösheten i kommunen. Detta i kombination med regeringens åtgärder i form av sänkta arbetsgivaravgifter för unga t.o.m 26 år bidrar till fler i jobb även i kommunen.
 Inför budget 2014 var ungdomsarbetslösheten en av de frågor som Centerpartiet valde att prioritera högst i allianspartiernas budgetdiskussioner. Redan tidigare hade Skövde kommun gått före genom att erbjuda 10 unga med funktionsnedsättning sysselsättning i kommunen. En åtgärd som fortsätter och visat på mycket goda resultat, flera har tack vare den åtgärden kunnat gå vidare till ordinarie arbetsmarknad eller till utbildning.  Skövdes arbetsmarknadspolitik för unga vänder sig i första hand till de unga som står längst från arbetsmarknaden. Med de satsningar som beslutades  i budgeten för 2014 så finns nu 100 kommunala praktikplatser  som håller på att besättas. Vid årsskiftet så beslutade personalutskottet att addera till ytterligare 10-15 platser genom de nya yrkesintroduktionsavtalen. Tillsammans så utgör detta en bra mix av åtgärder för att ge ungdomar en möjlighet till ett första jobb och att få ett CV att kunna gå vidare med i livet. Under april månad har dessutom två stycken unga demokratiutvecklare anställts med yrkesintroduktionsavtal för att engagera fler unga att rösta detta supervalsår.
Vi ser nu att de olika åtgärderna  bidrar till att ungdomsarbetslösheten sjunker snabbare i Skövde än övriga riket, något som jag är mycket glad över, sällan ser man så snabba resultat av "små" satsade resurser. Men framförallt de stora vinnarna är ungdomarna.
Till detta ska läggas de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga som Centerpartiet varit drivande för i regeringen. I den offentliga debatten handlar det mest om vad det har genererat för sysselsättning inom framförallt restaurang och besöksnäringen som sysselsätter många unga. I Skövde kommun är ca 170 stycken under 26 år anställda, om vi utgår från att dessa har en lön på i genomsnitt 20.000 kronor i månaden så innebär de sänkta arbetsgivaravgifterna på helår för denna åldersgruppen en förstärkning av kommunkassan med drygt 6 miljoner kronor per år. Pengar som kan användas till att sysselsätta fler unga, eller för att på andra sätt förstärka välfärden i kommunen. Socialdemokraterna i riksdagen har kraftigt kritiserat regeringens åtgärder för att minska trösklarna för unga att få jobb. När ska socialdemokraterna i Skövde tala om var dessa 6 miljoner ska sparas in om Sverige får en S-ledd regering efter valet?
/Leif 
 
Centerpartiet, Leif Walterum, Skövde, Ungdomsarbetslöshet, Yrkesintroduktion, praktikplatser,

Kommentera

Publiceras ej