-Leif- Du måste kunna svara på frågan varför!

0kommentarer

Har varit lite si och så med att hinna blogga under sista veckan. Som du kunnat se så tillbringade Titti och jag helgen med bröllop i Blekinge med fina vänner. Så vackert, trevligt och kul att kunna ställa upp. Lördagen bjöd inte bara på ett bröllopspar som strålade av kärlek den bjöd också på riktigt högsommarväder i Karlshamn. Allt var perfekt.
 
 
Väl hemma i söndags eftermiddag så röstade jag i kyrkovalet innan jag åkte på stämmogenomgång med de skaraborgska ombuden som senare i veckan ska åka på Centerpartiets stämma i Karlstad. Klockan blev väl mycket innan väskan var packad på nytt för att åka med 6.24 tåget till Stockholm i måndags. Centerpartiet behöll i stort sett sin starka ställning i kyrkovalet
 
Under två dagar har jag tillsammans med Åsa Ögren (S), byggnadsnämndens ordförande i Umeå varit kursledare på en utbildning arrangerad av Sveriges Kommuners och Landstings Fastighetsfond angående kommunernas lokal- och fastighetsförsörjning. 
Intresset för att gå utbildning var mycket stort och antalet platser fick utökas och trots det blev den snabbt fulltecknad. I kommunerna pågår mycket diskussioner kring hur fastighetsförsörjningen ska organiseras: ska man ha dem i bolags- eller förvaltningsform? ska man äga dom själv eller förhyra? Egentligen finns inget rätt eller fel, däremot så är det viktigt att man har ett motiv om man väljer att bolagisera eller sälja och förhyra.
 
Hans Lind professor i fastighetsekonomi på Kungliga Tekniska Högskolan var tydlig i sin uppfattning att det finns inga egentliga motiv till att organisera fastigheterna på annat sätt än i förvaltningsform även om han kunde se vissa fördelar. Han varnade dock för att om ekonomiska motiv att frigöra kapital ligger bakom att bolagisera sitt fastighetsbestånd så ska man inte göra det, det delar jag till fullo.
 
Ola Mattisson Universitetslektor på Lunds Universitet var dock av en annan uppfattning och såg fördelar i att få en effektivare fastighetsförvaltning om man väljer att lägga det i bolagsform. Men även han underströk vikten av att man som poltiker kan svara på varför man väljer att göra det ena eller andra och om man bolagiserar också styr med tydliga ägardirektiv.
 
Ï många av Sveriges kommuner pågår just nu diskussioner kring dessa frågorna. Det är i mycket hög grad föranlett av att en stor del av fastighetsbeståndet är från 60 och 70-talen och att reinvesteringsbehovet är stort samtidigt som de övriga investeringsbehoven ökat under de senaste åren. En fråga som även i allra högsta grad gäller Skövde kommun.
 
/Leif
 
 
 
Centerstämma, Fastighetsförsörjning, Karlshamn, Lokalförsörjning, SKL, Åsa Ögren,

Kommentera

Publiceras ej