-Leif- Centerpartiet ger tydliga besked

0kommentarer

Lördagmorgonen inleddes med debatt och ställningstagande kring socialförsäkringarna, ett viktigt område med tanke på den pågående parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Fungerande skyddsnät i livets olika skeenden är viktigt och det är viktigt att det omfattar både anställda och företagare.
 
Därefter följde en dryga tre timmars miljödebatt som spände över flera för Centerpartiet viktiga områden.
Miljödepartementets statssekreterare Anders Flanking (med koppling till Skövde) var en av många som deltog aktivt i debatten.
Några exempel på vad som beslutades:
- att Sverige till 2050 ska vara ett klimatneutralt samhälle
- säkerställa omställningen av energisystemet till totalt förnyelsebart inom en generation
- svenskt förbud mot gas och oljeutvinning ur skiffer
- klimatanpassning och miljöåtgärder ska prioriteras i biståndet
- att minst hälften av EU:s landsbygdsprogram ska gå till miljöåtgärder
- nej till uranbrytning i Sverige
- att det kommunala vetot utökas till att omfatta prospektering efter uran i alunskiffer (en fråga som jag drivit under flera år) 
- en tydlig vargpolitik: ja till förebyggande skyddsjakt, full kompensation för merkostnader och skador djurägare drabbas av, en gynnsam bevarandestatus som därutöver förvaltas genom t.ex. licensjakt, med hänsyn till de människor  som lever och verkar i rovdjurstäta områden. Centerpartiet har den tydligaste vargpolitiken!
Över lunch så bjöd Centerpartiet in till folkfest på torget i Karlstad. Positiv stämning i den fina värmande höstsolen.
På senen skedde en underhållande utfrågning av de fyra centerministrarna i regeringen, Näringsminister Annie Lööf, Energi- och IT minister Anna-Karin Hatt, Miljöminister Lena Ek, Landsbygdsminister Eskil Erlandsson. God stämning och mycket centerleverans i regeringssamarbetet presenterades. Centerpartiet behövs i regeringen inte minst för Jobben, och de mindre företagens villkor, landsbygdspolitiken står Centerpartiet för, det har om inte annat den senaste månaden visat med all tydlighet. Socialdemokraterna vill chockhöja lantbrukets skatter och deras samarbetspartner Miljöpartiet vill allvarligt försämra livsvillkoren för alla som bor utanför storstäderna. Moderaterna sa sig ha en landsbygdspolitik, men det visade sig vara falsk propaganda i budgetförhandlingarna om svenska finansieringen till landsbygdsprgrammet. Aldrig tidigare har utrycket tomma tunnor skramlar mest, passat bättre in på Moderaternas landsbygdspolitik.
Om ett år gör väljarna sitt val, Centerpartiet gör skillnad och behövs fortsatt i nästa regering.
 
I eftermiddag debatteras utbildningspolitiken, inte minst frågan kring det livlånga lärandet är mycket viktigt och att samverkan mellan skola och näringsliv förbättras. Många andra partier vill lägga ner landsbygdens skolor för att de anses vara för små, som Centerpartist så ställer jag mig frågan: Hur stor kan en skola vara? Elevperspektivet och elevens lärande är det som står i fokus för mig som centerpartist inte storleken på en skola.
 
/Leif
 
    
 
 
Anders Flanking, Anna-Karin Hatt, Annie Lööf, Centerstämma 2013, Eskil Erlandsson, Lena Ek, miljöpolitik, uranbrytning,

Kommentera

Publiceras ej