-Leif- Samverkan ska stärka Skaraborg

0kommentarer

Under eftermiddagen och kvällen har cirka 90 personer från Högskolan i Skövde, näringsliv, offentliga arbetsgivare med flera träffats i en workshop för att diskutera hur samverkan kan stärkas mellan akademi och arbetsliv. Inbjudare var Högskolan i Skövde.
Stefan Tengblad Högskolan i Skövde började med att redovisa befolkningsförändringarna i Västra Götalandsregionen sedan dess bildande 1998. De andra stora noderna, Göteborg, Borås, Trollhättan/Vänersborg har liksom Skövde vuxit men Skövde har vuxit mycket mindre, knappt 3000 invånare sedan 1998. Det betydligt allvarligare blir när man dessutom lägger angränsande kommunerna till de regionala noderna så ser vi att även omlanden har vuxit i alla delregioner förutom i Skaraborg. I Skaraborg är tappet lika stort som Skövdes tillväxt.
 
För Skaraborgs attraktivitet och den framtida kompetensförsörjningen är de senaste 15 årens utveckling alarmerande, Skövde måste växa snabbare och tappet i övriga skaraborg minska för att vi bland annat ska attrahera människor, investeringar och forskning till vår region. Skaraborgs tradition av låg utbildningsnivå måste brytas, mycket av arbetstillfällena konkurrerar på en tuff global marknad. Där rätt kunskap och kompetens är hårdvaluta.
 
Eftermiddagens och kvällens workshop blir förhoppningsvis startskottet på ett betydligt närmare samarbete mellan akademi och arbetsliv, Högskolan i Skövde och övriga skaraborg. Det finns många god exempel på samverkan idag, exempel som kan bli många fler. Bollen är kastad, fånga den!
/Leif
 
 
Högskolan i Skövde, Samverkan Akademi och Arbetsliv, Skaraborg, kompetensförsörjning,

Kommentera

Publiceras ej