-Leif- När är Skövde 80.000 invånare?

1kommentarer

Frågan låter säkert som en utopi för vissa. Men för mig som kommunalråd är frågan relevant i högsta grad. Kanske dröjer det 25-40 år innan vi är där, men i kommunal planering är inte 25 år lång tid. Skövde resecentrum i sin nuvarande tappning är snart 25 år, det var ett modigt och viktigt beslut, Östra ledens tillkomst på 1980-talet var det också. Gemensamt för Skövdes viktiga framgångar idag är att de vilar alla på kloka och framsynta kommunala tjänstemäns och politikers beslut redan för flera decennier sedan.
Under hösten startar ett viktigt arbete med en fördjupning av översiktplanen för att hitta möjliga lägen för 1000 nya bostäder centrumnära, i uppdraget ligger också att få fram nya möjliga centrumnära verksamhetslokaler. 
Skövdes gator och vägar har den bredd de har, de senaste årens befolkningsökning visar också att biltrafikköer börjar uppstå lite här och var både i staden och vid dess infarter.  I Skövde liksom i alla andra växande städer så måste de alternativa färdsätten till bil prioriteras i stadsplaneringen. Kollektivtrafiken ska kännas attraktiv, gång och cykelvägnätet behöver vara heltäckande, säkert och separerat från annan trafik för att bussen eller cykeln ska bli reella alternativ.
Idag har jag suttit i möte med Västtrafik där vi diskuterat planeringen av kollektivtrafiken för att få fler resenärer och fler som uppfattar och ser den som ett alternativ till bilen. Det innebär att restiderna behöver vara attraktiva, hög turtäthet med mera. Bussprioritering i Skövdes trafikljus kommer bli mer regel än undantag redan innan årsskiftet som ett led att öka kollektivtafikens attraktivitet.
Förutsättningarna för Skövdes fortsatta tillväxt lägger vi kommande åren, tänk stort, tänk långsiktigt och våga ta beslut är mitt måtto. Alternativet att Skövde inte skulle fortsätta att växa skulle vara förödande för hela skaraborg. Skövdes konkurrens och attraktion mäts mot andra större regionala centra som Örebro, Linköping, Jönköping, Borås, Halmstad, Karlstad, med flera större kommuner som växer och attraherar kapital, investerare, arbetskraft och unga. Min ambition är att Skövde ska konkurrera i den högre divisionen.
Frågan kvarstår, när kommer Skövde vara 80000 invånare? 2040 är min gissning, vilken är din?
 
/Leif
 
Kollektivtrafik, Skövde, Tillväxtkommuner, Översiktsplan,

1 kommentarer

Marie Ekman

17 Oct 2013 21:53

Ja, 25 år framåt känns inte så avlägset och det låter spännande att som 81 åring år 2040 få vara med och uppleva allt det du beskriver trots en del " besvärliga " beslut på vägen...men det krävs en del mod :)
Men samtidigt behöver vi " fånga dagen" och göra den så bra som möjligt tills vi kommer dit!

Svar: Du har så rätt Marie :)I dessa viktiga frågor är det viktigt att det finns samsyn mellan majoritet och opposition oavsett vem eller vilka som sitter vid makten. Det är i varje fall min ambition att det som varit Skövdes framgångssaga att vi lagt undan partipolitiken i viktiga framtidsfrågor ska gälla också i fortsättningen.
Hoppas på god hälsa när du är 81 och jag fortfarande junior med mina 75 ;)
~Titti & Leif -

Kommentera

Publiceras ej