-Leif- Det regeringsalternativ som vinner landsbygdens väljare vinner valet

0kommentarer

Sitter och tittar på  SVTs landsbygdsdebatt mellan landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Gustaf Fridolin (Mp). Det som är intressant med debatten är egentligen inte innehållet i debatten utan att just själva debatten handlar om landsbygden. Det har inte hänt sedan Torbjörn Fälldins 1970-tal att landsbygdsfrågorna debatteras så mycket som de gör nu.
Landsbygdens avfolkning har pågått i Sverige sedan industrialiseringen påbörjades, antalet sysselsatta i lantbruket har minskat drastiskt de senaste 25 åren och de betande mularna som är förutsättningen för det unika öppna landskapet blir allt färre med konsekvensen att buskagen och skogarna breder ut sig.
Samtidigt finns det en annan sida av myntet där landsbygden är förutsättningen för den nödvändiga gröna klimatomställningen om inte jorden ska gå mot en total kollaps. De gröna jobben, produktionen av framtidens energi, skog, vindkraft, biogas och andra bränslen finns på landsbygden. Framtidens klimatsmarta byggande kommer ske i trä, oslagbart byggnadsmaterial sett i ett livscykelperspektiv.
Ska omställningen till ett hållbart samhälle fungera så krävs fungerande bredband också på landet, fungerande telefoni, service, skolor mm. Centerpartiet har i Alliansregeringen åstadkommit mycket i förhållande till partiets storlek, inte minst satsningen på bredband som är enorm, landsbygdsprogrammet, Matlandet, Skogsriket, stöd till innovation och utveckling, ökat stöd till finmaskiga vägnätet är några av alla de andra viktiga satsningar som skett sedan 2006.  
Även lokalt i Skövde har Centerpartiet drivit mycket landsbygdsfrågor, 12 miljoner i kommunal satsning för att snabbba på den nödvändiga utbyggnaden av bredband, en resursfördelningsmodell som stärker landsbygdens skolor, satsningar för äldre med trygghetsbostäder, byggande av nya förskolor mm.
Regeringens satsningar som gjorts på Centerpartiets initiativ är bra men det behövs mer för att vända utvecklingen. På många håll i landet sker en fantastisk utveckling på landsbygden drivet av eldsjälar och duktiga entreprenörer de behöver all uppmuntran man kan få.
En sak som är säker är att ska landsbygdens långa och negativa trend vändas så kommer det inte ske med Miljöpartiets politik. Mp politik som troligtvis skulle bli en S, MP regerings politik innebär, höjda skatter på drivmedel, höjda skatter för jord och skogsbruket, osäkerhet kring fortsatta pengar för bredbandsutbyggnad, osäkerhet kring jordbruks- och livsmedelspolitiken, stor vargstam före människors trygghet på landsbygden, inskränkningar i äganderätten mm.
Centerpartiet vill mer för att stärka landsbygden och ska det ske är enda möjligheten ett starkare Centerparti i en omvald alliansregering. Alternativet som landsbygdsboende med en i många stycken landsbygdsfientlig politik från Mp och S förskräcker.
Landsbygdsfrågorna kommer avgöra nästa års riksdagsval, det regeringsalternativ som vinner landsbygdens väljare kommer vinna regeringsmakten.
 
/Leif
     
Centerpartiet, Eskil Erlandsson, Gustaf Fridolin, Landsbygden, Miljöpartiet,

Kommentera

Publiceras ej