-Leif-Spännande bostadsbyggande

0kommentarer

Idag har jag varit i Stockholm och haft möte med Träststadsutskottet och skogs- och träindustrin. Vi höll vårt möte i Sundbyberg där vi gjorde ett studiebesök i ett av de mer spännande träbyggnadsprojekten för närvarande. Folkhems byggande av åttavåningshus i trä, ritat av Skövdebördiga arkitekten Gert Wingårdh. (Folkhem är ett privatägt medelstort byggnadsföretag med verksamhet i Stockholmsområdet).
Visst är det läckert?
Detta hus ska följas av ytterligare några stycken likadana.
Framför huset ligger tältställningarna som kommer användas över nästa hus som byggs. Byggtiden är ungefär halva jämfört med ett traditionellt betonghus. Men den riktigt stora vinsten är de miljömässiga effekterna.
Sverige har det senaste årtiondet fokuserat allt mer på att sänka energikostnaderna, passivhusteknik, nollenergihus, plussenergihus, benämningarna och teknikerna är många för att minska klimatpåverkan när väl huset är på plats.
MEN det som glömts eller gömts i debatten är vilken klimatpåverkan är det under produktionsprocesssen och i valet av material. Ungefär hälften av klimatpåverkan är beroende på materialvalet, i detta sammanhanget är träbyggandet unikt eftersom det binder koldioxid och huset blir därför en kolsänka som binder koldioxid.
Folkhems VD Arne Olsson (i mitten) visar oss massivträväggarna som bär upp huset. Arne Olsson är dessutom en av Regeringens tio Skogsrikeambassadörer. Han berättade om de positiva reaktionera man fått från köparna av lägenheterna när man kunnat påvisa inte minst de positiva miljöeffekterna.
Hela huset är täckt av spån. En gammal väl beprövad teknik, även taket har spån men under det är taket skyddat med dubbel gummiduk. Så takspånet har funktionen av mer estetisk karraktär. Snyggt är det, här på en av balkongerna.
Priset då? Typiska Stockholmspriser. Det har inte snålats på någonting, men det har heller inte saknats köpare. Endast några enstaka lägenheter är ännu inte sålda.
Jag tror på ett ökat byggande i trä, kommuner som Växjö och Skellefteå som byggt i trä i större omfattniong under längre tid har också sänkt kostnaderna för att bygga i trä.
Ett ökat träbyggande har flera positiva effekter här är nägra:
- Ger jobb i Sverige och förädlar den svenska skogen
- Byggtiden är ungefär den halva mot traditionellt betongbyggande
- Trä är betydligt lättare än betong
- Estetiskt är trä spännande och vackert
- Inget annat byggnadsmaterial slår träets klimatfördelar
- Ett ökat träbyggande är bra för konkurrensen och kommer pressa byggkostnaderna det är Växjö ett gott exempel på.
 
I Skövde saknar vi spännande träbyggnadsarkitektur av arkitekten och Skövdesonen Gert Wingårdh, jag har sagt det förut, det är dags. Vem går först?
 
/Leif
-
 
 
 
Folkhem, Gert Wingårdh, Klimatsmart, Sundbyberg, Träbyggande, Trästad,

Kommentera

Publiceras ej