-Leif- Världens mest betydelsefulla ledare

0kommentarer

Under mitt engagemang i Centerpartiets Ungdomsförbund (CUF) under hela 1980-talet så var vi många som hade ett mycket stort internationellt engagemang. Det handlade mycket om kampen mot apartheid och förtrycket och den diskriminerade lagstiftningen mot svarta, inte minst i Sydafrika. Vi var många CUF:are som lade ner veckor av arbete varje år och varenda krona vi fick in gick till ANC (African National Congress) i kampen mot apartheid.
 
I min CUF-avdelning Vedum samlade vi in lantbruksplast till återvinning som vi slet hårt med under flera år och 10-tusentals kronor gick till ANC varje år bara från vår avdelning. Samma skedde i många andra CUF-avdelningar runt om i Skaraborg och Sverige. Förutom det gjorde vi dagsverken under flera års tid där varenda krona gick till kampen mot apartheid. Förutom ekonomiskt stöd uppmanade vi också till bojkott av företag som hade sin bas i det vita Sydafrika under den tiden.
 
Foto: Schalk van Zuydam (AP)
 
Glädjen jag kände i februari 1990 när Nelson Mandela frigavs efter 27 år i f'ängelse var enorm. Jag minns ett tillfälle när ANC ledare kom till ett förtroenderåd i CUF troligen var det 1990 och tackade oss direkt för det stöd man fått och den betydelse vårt lilla bidrag också hade till att störta apartheidregimen i Sydafrika.
1994 blev Nelson Mandela Sydafrikas första svarta president en post han hade till 1999.
Den snart 95 åriga Mandela vårdas nu på sjukhus svårt sjuk och kämpar för sitt liv. För mig och många andra så symboliserar Mandela så mycket. Inte minst att tron på demokratin aldrig får sluta med bara tro, opinionsarbete gör skillnad och idag vet vi som var med att ingen insats är för liten. Alla kan bidra till en bättre värld, där alla människor har lika värde och rättigheter.
 
/Leif

Kommentera

Publiceras ej