-Leif- På väg..........

1kommentarer

För några dagar sedan hade Titti ett inlägg på bloggen om vart tiden tar vägen denna tiden på året. Jag kan bara hålla med, det är även mitt skäl till att det blivit lite dåligt med blogginlägg sista tiden. Antingen ska saker avslutas inför sommaren eller så ska det planeras för att köra i gång i augusti. Har just haft mitt sista möte för detta halvåret i Stockholm. Sitter nu på tåget på väg mot Skövde, det blir en hel del tåg för min del, ett alldeles utmärkt transportsätt när tågen kommer och går i tid.
Allt fler person- och godstransporter sker på tåg, samtidigt är det stora brister i kapacitet och robustheten sviktar.  Inte minst är detta ett allvarligt bekymmer för Västra Stambanan. Denna spårbundna länk mellan Stockholm och Göteborg transporterar en stor del av inkommande och utgående gods till Sverige via Göteborgs hamn. Den bristande kapaciteten kommer bestå även efter 2025 skriver Trafikverket i förslaget till ny nationell plan för infrastrukturen 2014-2025. Detta är mycket allvarligt och visar att staten måste finna nya sätt att finansiera infrastrukturen. När stambanorna byggdes gjordes det med upplåning och återbetalning över åtskilliga årtionden. Det är inte rimligt att investeringar i vägar och järnvägar ska kostnadsföras direkt. 
Utan robusthet och kapacitet i järnvägsnätet tappar Sverige i konkurrenskraft. Västra Stambanans problem borde hålla finansminister Anders Borg sömnlös. 
Västra Stambanegruppen har under de senaste åren arbetat hårt för att öka kunskapen och förståelsen hos beslutsfattarna kring Västra Stambanans stora brister. En stor del av min arbetstid läggs på detta i min egenskap av ordförande för Västra Stambanegruppen. Kunskapsbristerna är stora därför är lobbyarbetet oerhört viktigt. Det handlar om vilket Sverige vi vill ha i framtiden och om vårt land ska vara i ett land i framkant eller inte, en förutsättning för det är fungerande infrastruktur som kan möta dagens och framtidens behov.
I kväll inleder vi midsommarfirandet med vännerna från Blekinge som kommer till Skövde. Önskar dig en trevlig midsommar och för er som ska vara ute på vägarna uppmanar jag att ta det extra försiktigt.
/Leif

1 kommentarer

Eilert

20 Jun 2013 18:40

Det är tråkigt att inte mer gods kan transporteras sjövägen, som ju är både ekonomisk och miljövänlig.

Ha en skön midsommar och koppla av alla tankar på politiken!

Kommentera

Publiceras ej