-Leif- Opinionsmätningarnas mästare i ett allt mer flyktigt landskap

0kommentarer

Senare i dag så publiceras väljaropinionens mästarmätning Statistiska Centralbyrån med 9000 tillfrågade väljare om partisympati. Kanske har även den stora SCB mätningen spelat ut sin roll? Väljarkåren har i mellanvalsperioderna blivit allt mer flyktiga och opinions- och trendkänsliga, kanske kan detta ses som ett sundhetstecken och tecken på ökat engagemang, men att åsikterna växlar beroende på dagsaktuell fråga.
 
De svenska partierna tenderar att bli mer och mer opinionskänsliga, istället för att tänka långsiktigt och ta sin politiska utgångspunkt i sin värdegrund. Detta sker samtidigt som behovet av långsiktiga beslut och långsiktigt agerande blir allt viktigare på flera politikområden till exempel klimatfrågorna och ekonomiska politiken.
 
Det är inte bara i Sverige som opionen styr allt mer av dagligt handlande, vi ser detta i flera av de krisande Euroländerna, vad kommer de långsiktiga konsekvenserna bli i framtiden om politiker inte vågar ta ibland nödvändiga men impopulära beslut? Vilken värld kommer vi då att lämna till kommande generationer?
 
Med femton månader kvar till valet nästa år så är bara ett enda som är säkert, inget 
är säkert och Gunnar Hedlunds ord 1976 gäller fortfarande "man ska inte sälja skinnet förrän björnen är skjuten".
 
/Leif
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej