-Leif- Del 3, min torsdag i Almedalen

0kommentarer

Här komer ytterligare ett inlägg med bilder och text från mitt deltagande under Almedalsveckan. Torsdagsmorgonen inleddes med ett häftigt regnande, extra tacksam över mina goda medarbetare på kommunen som utrustat mig med ett Skövdeparaply i ryggsäcken innan jag åkte till Gotland. Mina paraplyer har annars gärna en tendens att vara på fel plats när de behövs som bäst!
 

Västra Stambanegruppen arrangerade ett intressant morgonseminarium. Fokus låg så klart på kapacitetsproblemen på Västra Stambanan. Västra Stambanan mellan Göteborg - Stockholm är inte bara den enda spårbundna länken mellan våra två största städer, den är också den viktigaste godsvägen till och från Göteborgs hamn, skandinaviens största och viktigaste hamn och enda som kan ta emot de transoceana containerfartygen. När jag inledde seminariet tog jag också upp det problem som Trafikverket signalerar för inför nästa års tåglägen. Alla som vill trafikera Västra Stambanan kommer inte få möjlighet att göra det, detta riskerar att bland annat minska tågavgångarna Skövde - Göteborg. Läget är allvarligt detta handlar om svensk industris konkurrenskraft, möjligheten att utvidga arbetsmarknadsregioner mm. Västra Stambanans behov av bristande kapacitet borde hålla hela regeringen och oppositionen sömnlös.
 
                                                        
Från Västra Stambanediskussioner gick jag och lyssnade på finansminister Anders Borg och Moderaternas ekonomiska seminarium. Det handlade i mycket stor utsträckning om de yrkesintroduktionsavtal som fattats mellan arbetsmarknadens parter inom flera områden och de åtgärder som nu regeringen ytterligare vidtar för att minska ungdomsarbetslösheten. Det var ett inspirerande seminarium och det känns helt rätt att Skövde kommun i såväl årets budget som i nästa har avsatt rejält med resurser för att aktivt motverka ungdomsarbetslösheten, pengar som nu kommer kunna användas för att växla upp vad regeringen aviserar till höstbudgeten. Kommunala åtgärder mot ungdomsarbetslösheten var den fråga som Centerpartiet i Skövde prioriteterade hårdast i budgetförhandlingarna inför den budget som Alliansen presenterade i maj och kommunfullmäktige beslutade om i juni.
 
Från Anders Borg bar det vidare till ett seminarium om problematiken med Alunskiffer där Skövde kommun var medarrangör tillsammans med Östersunds kommun och Carl Pipers kommunupprop mot prospektering i alunskiffer. Katarina Jonsson Skövde moderata kommunalråd deltog i debatten i en fråga där annars Moderaterna brukar ha svalt intresse. Detta hedrar henne!
Det lokala arbetet i Skövde och Skaraborgs kommuner mot uranbrytning och prospektering i alunskiffer samordnas av mig och är ett arbete som promotas av samtliga partier, det ger motståndet en styrka.
 
Eftemiddagen fortsatte med att delta en stund i Allianspartiernas gemensamma arrangemang. På bilden presenterar de olika ledarna i programgrupperna som förbereder regeringsarbetet efter nästa års valseger sitt arbete.
 
Torsdagskvällen avslutades med att vi efter Jonas Sjöstedt tal deltog i den årliga stora miljöfesten. 500 personer, miljöpolitiker, miljöorganisationer med flera som brinner för miljöfrågorna möttes. Intresset är flera gånger större för denna tillställning än antalet platser och ska man komma med så måste anmäla sig omedelbart när inbjudan går ut. Roligt med engagemang för de viktiga miljöfrågorna. På bilden delar miljöminister Lena Ek (C) ut pris till bästa miljökommunerna i landet. I år delades det av Upplands-Väsby och Malmö kommun. Extra roligt eftersom det i Upplands-Väsby är Centerpartiet som ansvarar för miljöfrågorna.
 
/Leif
 
 

 
 
Alunskiffer, Carl Pipers kommunupprop, Göteborgs hamn, Lena Ek, Miljöaktuellt, Trafikverket, Västra Stambanan, Västra Stambanegruppen, Yrkesintroduktion,

Kommentera

Publiceras ej