-Leif- Försvarsmakten kan inte vara regeringens budgetregulator!

0kommentarer

Försvarsmakten har det senaste decenniet genomgått en stor förändring. Idag har det blivit en del av vardagen att svenska soldater tjänstgör i kris- och krigshärdar i världen. Införandet av det nya personalförsörjningssystemet innebär ett helt nytt sätt att arbeta för Försvarsmakten och kostnaderna har hitills visat sig högre. Försvarsmakten har också fått nya uppdrag av regering och riksdag inom i stort sett befintliga anslag. Till detta ska läggas oklarheterna kring finansieringen av nästa generation JAS plan.
I dagens Expressen kan man läsa om att Försvarsberedningen är oeniga om den framtida budgetramen och att Moderaterna tillsammans med Vänsterpartiet arbetar för att minska anslagen medan S, Fp,C och KD är av en annan uppfattning. Klicka här för att läsa artikeln.
Jag kan så klart bara göra en lekmannamässig säkerhetsanalys. Under cirka 10 år har jag arbetat i Ryssland och sett förändringen från Jeltsins västerländska anpassningspolitik till Putins betydligt mer nationalistiska drag.
Under flera år så har Ryssland under Putins ledning stärkt försvarsbudgeten, Ryssland har stärkt sin militära förmåga avsevärt sedan 90-tals krisen. Men jag har framförallt med egen iaktagelse noterat hur den nationalistiska andan ökat inte minst hos landets unga.  
Jag hoppas innerligt att Försvarsberedningen gör de nödvändiga säkerhetspolitiska analyserna och då särskilt analyserar Rysslands politiska och militära utveckling. Men framförallt så behövs arbetsro och stabila spelregler när rekryteringen av soldater måste fortgå och personalförsörjningen ska tryggas i Försvarsmakten. Då duger det inte att det finns ett regeringsparti som vill se fortsatta besparningar i det ekonomiskt hårt ansatta svenska försvaret.
/Leif
  
 
Försvarsberedningen, Försvarsmakten, Ryssland, Soldater, Säkerhetspolitik,

Kommentera

Publiceras ej