-Leif- Ödmjukhet, respekt, glöd och lust att förändra

0kommentarer

Idag (söndag) så har de fyra allianspartierna i Skövde träffats för att bland diskutera stora viktiga framtidsfrågor i kommunen och skaraborg men också det fortsatta samarbetet. I Skövde så har de fyra allianspartierna styrt kommunen sedan 70-talet och vi har gjort det med framgång, i de stora strategiska framtidsfrågorna har vi dessutom oftast sett till att bli överens med Socialdemokraterna. En och annan må tycka att det är tråkigt med så mycket av samförstånd i Skövde. För kommuninvånarna har detta varit av godo, god ekonomi i kommunen, låg skatt, låga avgifter, höga betyg för den kommunala servicen i medborgarundersökningar och mycket nöjd personal i kommunen är några av resultaten när samsyn gått före politiskt käbbel.
Ödmjukhet, respekt, glöd och lust att förändra präglar det politiska samarbetet i Skövde, just respekten och ödmjukheten för varandra är  nyckeln till framgång. Fram till valet 2002 var Centerpartiet det dominerande allianspartiet i Skövde, därefter har Moderaterna varit största parti, med förnärvarande ungefär lika stort väljarstöd som övriga tre partier har tillsammans. Ska samarbetet lyckas så innebär det att storebror (oavsett vem det är) måste ge övriga i samarbetet stort utrymme.
I morgon så möts Allianspartiernas ledare i Maramö med centerledaren Annie Lööf som värd för att under ett dygn diskutera det fortsatta samarbetet. Visst har de små allianspartierna fått igenom mycket av sin politik under de dryga 6 år man regerat Sverige. Men de opinionmässiga framgångarna av samarbetet har bara Moderaterna skördat. Allt som oftast är det Anders Borg, Fredrik Reinfeldt eller någon annan av de moderata ministrarna som får presentera överenskommelser som bär mycket av C, Fp eller Kd framgång. De tre småpartierna har kommit att uppfattas mer som sakintressepartier utifrån de departement man har ministerposten i än att stå för en helhet. Detta är som jag ser det en av utmaningarna som det fortsatta regeringssamarbetet står inför.
Att jämföra kommun och rikspolitik är inte helt korrekt, men jag tror att det sätt som vi valt att forma allianssamarbetet i Skövde har ett och annat att lära de fyra partiledarna när de samlas i Maramö i morgon. 
/Leif

Kommentera

Publiceras ej