-Leif- Regeringen får svidande kritik för brister i Försvarsmakten!

0kommentarer

 
 
Idag kom Riksrevisionen med en rapport "Försvarsmaktens förmåga till uthålliga insatser". Det är en rapport som på ett mycket kritiskt sätt konstaterar att Försvarsmakten brottas med stora problem och att de resurser som regering och riksdag beslutat om inte står i proportion till de mål och förväntningar som regering och riksdag ställer. Som Centerpartist och försvarspolitiskt intresserat kommunalråd i Sveriges främsta förbandskommun Skövde är jag mycket orolig över den passivitet och inställning och inställning till Försvars- och Säkerhetspolitik som präglat Alliansregeringens 7 år vid makten.
Jag förstår den frustration som jag möter hos många försvarsanställda tidigare Moderata sympatisörer, förväntningarna var stora på regeringen Reinfeldt hösten 2006. Efter knappt ett år i regeringen lämnade Mikael Odenberg 2007 uppdraget som försvarsminister. Odenberg insåg att det var omöjligt att få ekvationen att gå ihop, besparningarna som Reinfeldt och Borg ville driva igenom skulle urholka Försvarets förmåga att klara regeringens och riksdagens uppsatta mål. 29 Januari 2013 så kom uttalandet som fick många inte bara försvarsintresserade att höja på ögonbrynen: "Försvaret är ett särintresse"  sa den moderata statsministern Fredrik Reinfeldt . Att en Europeisk konservativ statsminister uttalar att säkerhetspolitik och ett lands förmåga att försvara sig och sitt folk är ett särintresse torde vara ett av de mer underliga uttalanden som har skett. Nu är i för sig oppositionens försvarspolitik inte direkt bättre och det var väl därför som det hela rann ut i sanden ganska fort.
 
Bilden är från medaljeringen av Avecklingsstyrkan 03 Afghanistan i Skövde
 
Riksrevisionens rapport sätter fingret på vad som sker när uppsatta politiska mål och tilldelade ekonomiska resurser inte är förenliga. Här följer ett litet utdrag ur rapporten om granskningens resultat:
 
 
" Riksrevisionens övergripande slutsats är att Försvarsmakten varken idag eller de närmaste åren kommer att kunna nå upp till de krav på insatsverksamheten som regeringen och riksdagen beslutat. Riksrevisionen bedömer även att förmågan är bristfällig att leva upp till kraven då insatsorganisation 2014 ska vara fullt införd.

Riksrevisionens granskning visar att det inte finns tillräckligt med personal och materiel för att samtidigt klara de uppgifter Försvarsmakten har vad avser insatser, beredskap och utveckling. Riksrevisionen har funnit att antalet tillgängliga och planerade markoperativa bataljoner samt antalet stöd- och funktionsförband är gränssättande på ett sätt som gör att målen inte heller på sikt kan uppnås. Riksrevisionen bedömer dessutom att antalet kontinuerligt anställda gruppbefäl, soldater och sjömän (GSS/K) inte räcker till för att både kunna fullgöra nationella uppgifter och genomföra insatser utomlands. Vidare saknas ett betydande antal nyckelkompetenser i insatsorganisationen och måste därmed rekryteras i särskild ordning.

Riksrevisionens beräkningar visar även att Försvarsmaktens materiel inte räcker till för att fullt ut genomföra både nationella och internationella uppgifter i den omfattning som regeringen och riksdagen beslutat. Ytterligare en försvårande omständighet är enligt Försvarsmakten att en långsiktig obalans råder inom både förbands- och materielanslaget. Detta kan medföra att nyrekryteringar av personal och planerade anskaffningar av materiel inte fullföljs. Det saknas även en operativ planering som avser samtliga de krav som regeringen och riksdagen ställer på insatsverksamheten. Därtill bedömer Riksrevisionen att regeringens styrning delvis är otydlig och otillräcklig samt att redovisningen till riksdagen i vissa delar är ofullständig."

För att ta del av hela Riksrevisionens rapport klicka här
 
Ska Försvarsmakten klara sina uppdrag måste det till mer ekonomiska resurser inte ytterligare besparningar, det innebär att det måste finnas materiel, övningskapacitet, en komplett personal och ledningsorganisation mm. Ska Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem lyckas rekrytera och bibehålla såväl kontinuerligt som tidvis tjänstgörande soldater måste samverkan med det civila samhället öka på en rad områden, här har vi i Skaraborgs förbandskommuner visat vägen på framgångsrikt samarbete. När samarbetet nu ska gå vidare krävs också långsiktiga spelregler och ett slut på att använda Försvaret av Sverige som en budgetregulator.
 
/Leif
Försvarsmaktens förmåga till uthålliga insatser, Försvarspolitik, Mikael Odenberg, Riksrevisionen, Skövde,

Kommentera

Publiceras ej