-Leif- Sega kommunfullmäktigemöten lockar inte nya till politiken

0kommentarer

 I kväll har vi haft kommunfullmäktige i Skövde. Det blev en segare tillställning än vad de flesta ledamöterna hade föranat. Kvällens höjdpunkt var den unge Nils Jonssons medborgarförslag att sätta upp en "Hollywoodskylt" på Billingen fast det ska förstås stå Skövde på den och den ska vara riktad mot centrum. Den unge Nils var full av glöd, vilja att påverka och förändra. Som tidigast kommer han få lägga sin röst i kommunvalet 2018 eller 2022, men det är nu som han vill påverka, full av energi.
Dagens fullmäktige innehöll förvisso flera beslut, men det saknades skiljelinjer förutom på marginalen mellan majoritetens förslag och oppositionen,  trots det tog mötet dryga tre timmar. För en utomstående samhällsintresserad person som kanske funderar på att engagera sig politiskt torde möten som dagens rentav vara avskräckande för att ge sig in i politiken.
Dagens sammanträdesformer har inte ändrats mycket under mina år som kommunpolitiker sedan 1984, men samhället har ändrats, möjligheterna att driva och bilda opinion är så många fler inte minst via de sociala medierna. Inom kort så ska diskussionerna starta kring den politiska organisationen för nästa mandatperiod 2015-2018. En utmaning och fråga vi då måste ställa oss är hur skapar vi mötesformer som intresserar och fångar upp människors engagemang? Jag har genom åren upplevt många som kommit in i politiken med stort engagemang för att göra avtryck, men där glöden snabbt falnat. Demokrati och formerna för den måste förändras och hänga med sin tid, där har vi alla som idag är politiker  ett ansvar för att så sker, det gäller både i våra partier och i de folkvalda församlingarna.
/Leif

Kommentera

Publiceras ej