-Leif- Försvarsministern i Skövde

0kommentarer

Idag har Försvarsminister Karin Engström ägnat hela dagen till att besöka Skövde Garnisson. Den avslutande timman ägnades åt Försvarsmaktsråd Skaraborg.  Försvarsmakten i Skövde och Skövde kommun informerade tillsammans och diskuterade med ministern hur vi framgångsrikt arbetar tillsammans i Försvarsmaktsrådet och hur vi gemensamt lyckats skapa ett vinna vinna koncept för alla parter i rådet. Ministern visade mycket stort intresse under samtalet betonade bland annat jag att vi saknar andra ministrars och departements engagemang för att samhällsreformen, det nya personalförsörjningssystemet, ska lyckas. (Reformen innebär att värnplikten har avskaffats och ersatts av en ny kontaktsanställd yrkesgrupp med kontinuerligt och tidvis tjänstgörande soldater.) 
I Försvarsmaktsrådet så ser vi att frågeställningarna i reformen spänner över många politikområden, utbildning, arbetsmarknad, arbetsgivarfrågor, bostäder, sociala frågor, näringspolitik vad vi hitills sett. Även kommunernas intresseorganisation, Sveriges Kommuner och Landsting, har hitills visat på ett mycket svalt intresse för att diskutera Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem och påverkan  och möjligheter för offentlig verksamhet i kommuner och landsting. Jag hyser stora förhoppningar till att ministern kommer lyfta frågan vidare i regeringen och också med bland annat SKL efter dagens besök i Skövde.
Från vänster: Annelie Bjerkne samhällsstrateg Skövde kommun, Leif Walterum kommunalråd Skövde kommun, Cecilia Widegren ordförande i Försvarsberedningen och försvarsutskottets vice ordf. Karin Engström Försvarsminister, Fredrik Ståhlberg Överste och chef  Skaraborgs regemente P4, Ronald Månsson Överste och chef Markstridsskolan, Jarl Franzén Överstelöjtnant  Stf Regementschef Trängregementet.
 
Vid dagens möte så passade också Chefen för Skaraborgs regemente och Skövde kommun på att bjuda in Försvarsministern till en försvarskonferens i Skövde mars 2013 där samverkansfrågorna ska stå i fokus. En konferens där alla kommuner med förband och samtliga förband kommer bjudas in för att diskutera och dela erfarenheter kring hur vi kan stärka den civila och militära samverkan. ÖB Sverker Göransson har sedan tidigare tackat ja att medverka på Skövdekonferensen, jag hoppas på ett snart och positivt besked från Försvarsministern och även andra ministerkollegor så det kan tas viktiga steg vidare i genomförandet av den viktiga och stora samhällsreformen som Försvarsmaktens nya personalförsörjningssystem innebär för vårt land.
 
/Leif
 
Cecilia Widegren, Försvarsberedningen, Försvarsministern, Karin Engström,

Kommentera

Publiceras ej