-Leif- Centerframgång när vargstammen ska begränsas

0kommentarer

I fredags så kunde Miljöminister Lena Ek Centerpartiet ta hem sin hitills största politiska seger som minister. Efter ett hårt kämpande från Centerpartiet så accepterar övriga regeringen en rejäl begränsning av vargstammen i Sverige. Lena Ek meddelade att regeringen sätter ett maxtak på 180 vargar och en kontinuerlig genetisk förnyelse av vargpopulationen ska undvika problemen med inavel. De 180 vargarna ska jämföras med de dryga 300 vargarna som idag bedöms finnas i Sverige.  
EU-kommissionen stoppade tidigare licensjakt på varg i Sverige, något som Centerpartiet kämpat för att få. Med regeringens och Lena Eks besked i fredags så är förhoppningen att EU så snart som möjligt ska godkänna förvaltningsplanen om 180 vargar och att licensjakt bör kunna komma igång redan denna vintern.
Vargfrågan har blivit en viktig symbolfråga för vems intressen som ska komma först. Naturvårdsvännernas eller boende på landsbygden som känner otrygghet, eller djurhållande lantbrukare som inte kan freda sina tamdjur? Som Centerpartist så är det inte svårt att avgöra, självklart väger människors livskvalitet och bönders möjlighet att hålla djur på landsbygden tyngre än  att antalet vargar ska styra livskvaliteten och möjligheten till djurhållning.
Vargen ska normalt vara rädd för människan, men med utebliven jakt och hög grad av inavel så har vargens beteende förändrats. Med licensjakt på varg som begränsar populationen till max 180 djur och med en begränsad men "frisk" vargstam så kommer vargens beteende att förändras.
Centerpartiet har åter visat vem som tar fighten för landsbygden. Grattis Lena Ek för ett gott arbete, men framförallt grattis till alla landsbygdsboende och djurhållare i vårt avlånga land.
Vill du läsa mer om förslaget och lyssna till miljöministern klicka här. Centerpartiets 1:e vice ordförande Anders W Jonsson har också kommenterat förslaget klicka här för att läsa det
 
Lena Ek, Centerpartiet, Anders W Jonsson,

Kommentera

Publiceras ej