-Leif- Staten måste också ta ansvar för lönerna i offentlig sektor

0kommentarer

I morgon måndag är det möte med personalutskottet på förmiddagen och kommunstyrelsen på eftermiddagen. En av de frågor som kommer diskuteras på båda mötena är utfallet av årets avtalsrörelse. Efter många års krav så ger läraravtalet årets bästa utfall sett på ett helt kollektiv. Läraravtalets 4,2 procent gör att troligen ingen kommun i landet hade budgeterat för det utfallet. Samtidigt så är lärarna värda varenda krona och mer där till. Det är många stora grupper som måste upp lönemässigt, om den offentliga sektorn ska attrahera morgondagens arbetskraft, inte minst de stora grupperna i Kommunal och i Vårdförbundet för att nämna några.
Problemet är bara hur ska dessa nödvändiga lönelyft finansieras? Ungefär 80 procent av Skövde kommuns budget är lönekostnader, lönelyft utöver skattetillväxten riskerar bara leda till minskning av personal för att klara ekonomin.
Sedan decennier tillbaka har lönerna halkat efter i offentlig sektor. Skövde kommun har en positiv befolkningstillväxt och vårt läge att klart mycket bättre än många andra kommuner som brottas med både minskade skatteintäkter och stigande löner utöver budget.
Sveriges Kommuner och Landsting bör därför ta initiativ till en diskussion med regeringen hur kommun och landstingssektorn ska hantera läget med ett ständigt ökande lönegap mot industrin som dessutom alltid varit avtalsstyrande. När LO nu kräver kronpåslag för alla under 25000 kr istället för procentpåslag för att minska den växande löneklyftan är det ett förståeligt krav.
Alliansregeringen har möjligheten att tillsammans med det Alliansstyrda SKL gå til historien genom att minska lönegapet  mellan offentlig sektor och industrin och tjänstesektorn. Något som Socialdemokraterna har misslyckats med tidigare.
/Leif
 

Kommentera

Publiceras ej