-Leif- Ökad och säkrare cykling

0kommentarer

I veckan så presenterade regeringens cykelutredare, EU-parlamentarikern och det tidigare regionrådet i Västra Götalands regionen, Kent Johansson (C) Skara flera konkreta förslag när utredningen överlämnades till infrastrukturminister Catharina Elmsäter Svärd (M).
Cyklingen ha i framförallt tätorterna och städerna ökat markant, cykeln måste utifrån sina förutsättningar ses som ett reellt alternativ inte minst som fortsättning på kollektivtrafiken. Kent Johansson föreslår en rad konkreta åtgärder för att cykeln ska vara ett bra och säkert alternativ.
Historiskt har alltid bilen varit normerande för all trafikplanering, när Skövde kommun tog en ny trafikstrategi tidigare under mandatperioden så jämställs alla trafikslag och de oskyddade trafikanterna prioriteras. I en kommun som växer och i ett samhälle där klimatförändringen gör sig allt mer påmind är cykeln ett alternativ på många kortare sträckor men det förutsätter en mer aktiv politik till exempel: 
- att cykelvägnätet byggs ut i en snabbare takt
- att cykling är ett säkert sätt att ta sig fram på
- att det finns fler och bättre cykelparkeringar
Ett att Centerpartiet i Skövdes krav om att binda samman alla mindre samhällen i ytterområdena med cykelvägar till centralorten blev även kommunfullmäktiges beslut när den nya översiktplanen antogs tidigare i år. Tillsättandet av cykelutredningen visar på ambitioner hos regeringen. Kent Johansson öppnar genom sina förslag för mer verkstad. I nästa infrastrukturbeslut hoppas jag därför att regeringen också sätter av mer resurser för investering i cykelvägar, det behövs!
/Leif

 

 
 
 
Kent Johansson, cykelutredningen. Centerpartiet i Skövde, Catharina Elmsäter Svärd,

Kommentera

Publiceras ej