-Leif- Vårt viktigaste livsmedel!

0kommentarer

20120524978 (MMS)

I kväll besökte Centern i Skövde kommunalförbundet Skaraborgsvatten, och anläggningen i Borgunda som renar och förser kommunerna Skövde, Skara och Falköping med världens viktigaste livsmedel, vatten. På 1950-talet byggdes anläggningen som tar vatten från Vättern och omvandlar det till förstklassigt dricksvatten, även om Vättervatten är en mycket ren vattentäkt så måste det genomgå behandling för att bli godkänt som livsmedel. Mycket är sig fortfarande helt likt från 1950-talet, bilden är från bassängerna där vattnet filtreras genom sandbäddar för att bli fritt från organiskt material, samma sand används fortfarande som när anläggningen togs i bruk. Samma sak med många av de stora pumparna, det måste vara det man kallar kvalitet :)
Sverige är ett av få länder i världen där vi har överflöd av tjänligt vatten, men värdesätter vi det? Förstår vi att vi har enorma tillgångar i form av världens livsavgörande livsmedel? 
Efter kvällens besök så kan man konstatera att kommunpolitikerna som på 50-talet tog beslutet att bygga dricksvatteninfrastrukturen var modiga och framsynta samhällsbyggare. 
 /Leif

Kommentera

Publiceras ej