-Leif- Ta tillvara landsbygdens möjligheter

0kommentarer

Miljöpartiet har intagit positionen som det mest landsbygdsfientliga partiet i Sverige. Ökade skatter, försämrade reseavdrag, inskränkt äganderätt är några exempel på landsbygdsfientlig politik som Miljöpartiet driver.

Vi som bor och verkar på landsbygden pekas allt oftare ut av politiker som tärande, där har även statsminister Fredrik Reinfeldt gjort ett antal anmärkningsvärda uttalanden under sina år som Sveriges främsta politiker i sin syn på jordbruk och livsmedelsproduktion. Detta framväxande synsätt på landsbygden och oss som bor i det "sommarfagra" Sverige speglar ett ökat avstånd i förståelse mellan människor boende i storstadsområdena och landsbygden. 

Ska vi nå framgång i den nödvändiga omställningen till ett Hållbart Sverige är landsbygden och landsbygdens näringar en förutsättning för att lyckas. Det handlar om att ta till vara skogens resurser, inte fortsätta museifieringen av landsbygden, ge svenska bönder likvärdiga och långsiktiga konkurrensvillkor för att producera mat och energi, satsa på infastruktur i form av bredband, upprustning av landsbygdens finmaskiga vägnät. Det handlar också om att se möjligheten med landsbygdens skolor och en bra barnomsorg också på landsbygden, skapa liberala regler och praxis för bostadsbyggnation  på landsbygden mm.

Utanför tätorterna och de stora stråken är bilen oftast en förutsättning för det goda livet  på landsbygden. Då är det viktigt att politiken inte riktar in sig på att bekämpa bilismen på landsbygden utan istället riktar in sig på att jaga utsläppen och ge bra vilkor för förnyelsebara drivmedlen, biogas, etanol, el mm.  

Jag vet att Centerministrarna i regeringen kämpar hårt för landsbygdens och småorternas Sverige. Tyvärr så är det många som ska övertygas om landsbygdens möjligheter för att få en hållbar tillväxt i vårt kära Sverige.  
    
/Leif

Kommentera

Publiceras ej