-Leif- Stämma med fokus på trygghetssystemen

0kommentarer

I går höll SmåA (Småföretagarnas Arbetslöshetskassa) stämma i Stockholm och jag omvaldes som styrelseordförande för tionende året i ordningen. Ett spännande uppdrag att företräda 123000 medlemmar/företagare som finns i ca 120 olika brancher.  

Stämman inleddes med att huvudsekreteraren i den parlamentariska Socialförsäkringsutredningen Irene Wennemo redogjorde för utredningens arbete. Ännu en gång så görs ett försök att ta ett samlat grepp kring trygghetssystemen, socialförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Det är stora skillnader mellan beräkning av ersättningen i de två systemen, detta gör det i stort sett omöjligt att själv räkna ut vad ersättning kan bli. Regelverken har lappats och lagats under lång tid framförallt i arbetslöshetsförsäkringen vilket gör den svår och komplicerad att handlägga. Ersättningsnivåerna är så låga i arbetslöshetsförsäkringen att det är svårt att ens kalla det en försäkring, detta gör att försäkringen tappar legitimitet.

Är man dessutom företagare är regelverken än mer komplicerade för att få ersättning. Förra året betalade SmåA ut cirka 400 miljoner i ersättning fördelat på ca 8000 arbetslösa företagare. Det är defintivt en försäkring som behövs, men det krävs stora förändringar.

- A-kassan bör bli en obligatorisk försäkring. Detta har SmåA hävdat under flera år. Merparten av kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen (cirka 70 procent) betalas via arbetsgivaravgifterna för anställda och egenavgifterna för egenföretagare. Men det är bara de som också är medlemmar i en A-kassa som kan få en inkomstbaserad ersättning. Det är SmåAs motiv för att göra arbetslöshetsförsäkringen till en obligatorisk försäkring. 

- Öka försäkringsmässigheten i arbetslöshetsförsäkringen. För företagare har SmåA fört fram att man själv borde kunna säga till vilken nivå man önskar vara försäkrad och utifrån det erlägga premie. Ett förslag som framfördes till Irene Wennemo vid stämman i går och som jag upplevde mottogs  på ett positivt sätt.

Själv så tror jag att det är hög tid att skapa en arbetslivsförsäkring, där man slår ihop social och arbetslöshetsförsäkringarna. Tyvärr så verkar motståndet mot detta vara kompakt från såväl Socialdemokrater som Moderater.  Centerpartiet och Miljöpartiet driver båda en politik i riktning mot detta. Det är också nödvändigt att höja ersättningen i Arbetslöshetsförsäkringen. Den högsta ersättningsnivån har legat still under flera mandatperioder och idag så är det bara ungefär var tionde som får 80 procent i ersättning av sin inkomst. Centerpartiet driver att ersättningen ska höjas de första månaderna för att sedan sjunka, då undviks inlåsningseffekter och arbetslinjen stimuleras.  
  
Irene Wennemo och politikerna i socialförsäkringsutredningen har ett grannlaga arbete framför sig. Jag hoppas att de orkar fullfölja de höga ambitionerna och ta ett helhetsgrepp som förenklar och gör försäkringarna mer transparanta.

/Leif   

Kommentera

Publiceras ej