-Leif- Stoppa omyndigförklarandet!

0kommentarer

Idag så har Överförmyndare I Samverkan haft möte. Vi är totalt 13 kommuner i Västra Götaland som samverkar inom överförmyndarverksamheten med ett gemensamt kontor i Skövde. Jag är sedan 2006 utsedd att vara Skövde kommuns överförmyndare.

En fråga som vi särskilt uppmärksammade idag var att det på senare tid skett en markant ökning av Gode Manskap för unga människor med till exempel diagnostiserad ADHD. Som överförmyndare så konstaterar vi att det i vissa fall kan vara befogat, men allt oftare så inkommer begäran från socialtjänsten att ungdomar med till exempel ADHD diagnos ska ha God Man trots att man kanske fullgjort gymnaiseutbildning, bor själv och har arbete. Vi överförmyndare anser inte att det var så lagstiftningen om God Man var tänkt att använda.
 
Överförmyndare I Samverkan har varit starkt kritiska till denna utveckling och som regel så avstyrker vi tillsättande av God Man men Tingsrätten väljer som regel att utse en God Man mot vår vilja. Vi Överförmyndare menar att vi snarare stjälper än hjälper de unga som genom att tilldelas en God Man omyndigförklaras när det istället är en professionell stödperson man skulle behöva.

För att förhoppningsvis få en förändring på detta så bestämde dagens möte att Överförmyndare I Samverkan ska tillskriva Justitiedepartementet och Justitieutskottets ledamöter i frågan för att förhoppningsvis få till ett förtydligande av lagstiftningen som inte leder till att unga människor i onödan omyndigförklaras genom att tilldelas en God Man.

/Leif

Kommentera

Publiceras ej