-Leif- Kommer Ryssland att bli ett demokratiskt land?

0kommentarer

Efter Vladimir Putins seger i det ryska presidentvalet så ställs åter frågan kommer Ryssland någonsin att bli ett demokratiskt land sett med västerländska ögon?

Utan de sociala medierna så hade knappast oppositionen lyckats mobilisera styrkorna och demonstrationerna i Moskva efter valet som förmodligen även utan fusk skulle gett segern till Putin, men det finns ändå något sunt med att ifrågasättandet inte tystas ner mer av det officiella Ryssland.

I mer än 10 år så arbetade jag med affärsutveckling, organisationsutveckling och demokratiutveckling i Ryssland åt  Kooperation Utan Gränser som bland annat landkoordinator för den SIDA finansierade biståndsverksamheten. Sedan jag började resa frekvent till Ryssland i mitten av 90-talet så har hopp och förtvivlan blandats många gånger i Rysslands väg mot demokrati.

Ryssland är ett gigantiskt land och dessutom mycket glesbefolkat, för många Ryssar så ha stora delar av tiden sedan början av 90-talet inneburit återkommande försämringar, för andra framförallt boende i de större städerna finns en stor längtan  efter något nytt och annorlunda.

Det finns många utmaningar för Ryssland och dess folk, hur ska till ytan världens största land klara att hålla ihop? Historiskt så har man klarat det på grund av att det i det kalla kriget fanns en yttre fiende, idag finns inte det kittet. Vad som kommer hända med Ryssland är oklart de närmaste åren kommer bli avgörande. Just nu pågår en enorm militarisering av landet, ska det onda eller goda segra? För Vladimir Putin så kommer den kommande mandatperioden inte bli så enkel som den förra, Ryssland har förändrats, det är dags att makteliten också inser det.  

/Leif 

Kommentera

Publiceras ej