-Leif- Viktig Centerframgång i regeringen idag!

0kommentarer

Förra året så lämnade en politiskt enig utredning förslag om reformering av den kommunala skatteutjämningen. Det nödvändiga men också av vissa hatade systemet som utjämnar kostnaderna för kommunal service, hälso och sjukvård, kollektivtrafik mm i landet. Sedan det senast gjordes stora förändringar i den kommunala skatteutjämningen har kostnadsutvecklingen mellan större tillväxtkommuner i framförallt Stockholmsområdet och landsorts och småorts Sverige i övrigt ökat och därmed därmed har klyftorna blivit allt större i vårt land. 

När den eniga utredningen skulle gå in i beslutsprocessen så stoppades förslaget av några få men tongivande Moderata kommunala topppolitiker i framförallt Stockholmsregionen. Centerpartiet har hela tiden varit drivande i att genomföra en reform och inte minst centerledaren Annie Lööf har varit mycket tydlig i att det behövs en förändring om en fungerande välfärd ska kunna finnas i hela landet. 

Det kommunala skatteutjämningssystemet brukar kallas Robin Hood skatten genom att "Ta från de rika och ge till de fattiga"  dvs de rika kommunerna med högt skatteunderlag får bidra till kommuner med lägre skatteunderlag. För Centerpartiet som vill att hela Sverige ska leva och utvecklas var dagens tillkännagivande från finansutskottet välkommet. Till hösten ska regeringen lägga en proposition till riksdagen i frågan.

För Skaraborgs vidkommande kommer intäkterna totalt sett att öka för de allra flesta kommunerna om regeringen kommer gå på utredningens förslag. För Skövde kommun så kommer vi att förlora en del skatteunderlag, men i detta fallet är det viktigt att Skövde ser till det totala utfallet för Skaraborg och Skövderegionen.

/Leif

Kommentera

Publiceras ej