-Leif- Skogsministern ryter i från!

0kommentarer

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tillika skogsminister ryter i från i en debattartikel på Newsmill och försvarar den svenska skogspolitiken. Eskil Erlandssson skriver bland annat: Det är glädjande att vi har en vital politisk debatt om skogen. Men att förespråka subventioner, eller ytterligare byråkrati och regleringar för skogsägarna är att skjuta förbi målet. Förslagen skapar jobb i myndighetssverige men det löser knappast några problem. 

För att läsa hela artikeln klicka här.

Det är mycket bra att Eskil Erlandsson markerar Centerpartiets och Regeringens hållning i skogspolitiken. Debatten har de senaste åren blivit allt mer snedvriden och när osanning efter osanning återupprepas så riskerar de att till slut bli sanningar.

Två exempel på felaktigheter i debatten:
1) I debatten framhålls det att skogen skövlas. Detta är direkt felaktigt, aldrig tidigare har det funnits så mycket skog i Sverige som nu, den årliga tillväxten är betydligt större än den årliga avverkningen. 
2) Det tas ingen natur och miljöhänsyn i skogsbruket. Aldrig har så mycket skog varit skyddad som nu, en yta nästan lika stor som Götaland är skyddad i någon form, frivillig avsättning, reservat, biotopskydd eller genom lagstiftning.

Sveriges skogar och skogarnas miljövärden har skapats genom skogsägarnas aktiva brukande, det känns bra att regeringens ansvarige minister står upp för ett fortsatt högt självbestämmande i det svenska skogsbruket. Ett aktivt skogsbruk är en av de viktigaste pusselbitarna för omställningen till ett hållbart samhälle. Dessutom så bidrar skogsbruket till 100 000 arbetstillfällen i huvudsak på landsbygden. Det svenska skogsbruket har bidragit starkt till den svenska ekonomins utveckling som en av de största exportnäringarna. 

Ska Sverige även fortsättningsvis kunna gå i täten för omställningen till ett hållbart samhälle så behövs inte fler lagar eller regleringar som inskränker möjligheterna att ta vara på skogens möjligheter och förnyelsebara resurser.  

/Leif

 

Kommentera

Publiceras ej