-Leif- En industripolitik ska utmejslas för framtiden

0kommentarer

Näringsministern och Centerpartiledaren Annie Lööf har gett en grupp i uppdrag att ta fram förslag till en industripolitik för framtiden. Gruppen leds av riksdagsman Per Åsling från Jämtland, för att hämta in åsikter så gör han en resa över landet för att samla intryck och få höra synpunkter från industriföretagen, högskolor, universitet, organisationer med flera. I eftermiddag var turen kommen till Göteborg.

Ett 20-tal specialinbjudna deltog på det intressanta eftermiddagssamtalet om Industrin, Jobben och Konkurrenskraften.

Först ut att prata var Jörgen Sjöberg, Chalmers under rubriken: Miljö och Säkerhet som främsta konkurrensfördel. Han redogjorde för projektet AstaZero som är en världsunik jätteanläggning som just nu byggs utanför Borås i en samverkande finansiering mellan fordonsindustrin, det offentliga och akademin. Testanläggningen ska bidra till att säkra Sverige tätposition inom säkerhet och miljö inom fordonsindustrin.

Nästa inlägg gjordes av Karl-Johan Runberg Volvo Cars, ansvarig för företagets samhällskontakter i Norden, han pratade under rubriken: Konkurrenskraft och industriella framtidsutsikter. Det han bland annat tog upp var att Västsverige måste konkurrera om den främsta personalen med andra fordonskluster i världen och ska man lyckas med det så krävs det välrenommerade skolor. En av de främsta anledningarna till Sveriges framgångsrika industriföretag ansåg han vara den prestigelösa samverkansmodellen mellan politik, näringsliv och akademi. Han liksom alla andra som gjorde inspel om industripolitiken betonade nödvändigheten av långsiktiga spelregler.  

                           
På bilden från vänster Kristina Jonäng oppositionsråd Västra Götalandsregionen, Per Åsling riksdagsman, Maria Andersson politisk sekreterare och Gunilla Sandström Miljölots AB

Det tredje inspelet gjordes från Gunilla Sandström Miljölots AB och Martina Wettin Nordisk Vindkraft. Gunilla Sandström inledde med att reflektera över den miljöteknik resa som skapat nya affärsmöjligheter de senaste 40 åren. Martina Wettin betonade nödvändigheten av långsiktighet och tog som exempel en etablering av en stor vindkraftpark kan ta 10 år från idé till färdigt projekt. Hon pekade också på Tysklands beslut att bygga ”elektrifierade motorvägar” dvs ny infrastruktur för kraftledningsförsörjning.

                                   
                                                  
Per Åsling företagare och riksdagsman från Jämtland

Per Åsling
avslutade och gav några reflektioner, han betonade också vikten av långsiktighet i alla beslut. Han konstaterade att svenska skolan har brustit i kontakterna med arbetslivet och berättade att Centerpartiet överväger kräva att alla elever ska ut i industrin på praktik någon gång. Han lyfte också nödvändigheten av att bygga infrastruktur för framtiden och sa att Centerpartiet hellre vill att intäkterna från försäljning av statliga som finns på regeringens säljlista ska läggas på infrastruktur istället för den nuvarande Anders Borg linjen att amortera på den redan låga statsskulden.  Per Åsling sa också att bland de förslag som han ser som viktiga är att förenkla den nuvarande krångliga miljötillståndsprocessen, utan att ambitionsnivån på miljöområdet sänks.

Kristina Jonäng Centerpartistiskt oppositionsråd i Västra Götalandsregionen konstaterade att en av anledningarna till att Västsvensk industri går mycket bra i den nuvarande finansiella oron är att vår industri ligger i framkant i användandet av ny miljöteknik.

Jag lämnade Göteborgoch åkte hem till Skövde med mycket inspiration som det alltid blir när Näringsliv, Akademi och Politik möts. Ett viktigt arbete har startat i att skapa en industripolitik för framtiden. Industrin och de svenska företagen bygger svensk välfärd, därför är Annie Lööfs initiativ så viktigt.

/Leif     

Kommentera

Publiceras ej