-Leif- Centerpartiet på besök hos Cementa i Skövde

0kommentarer

I kväll så träffade Centerpartiet i Skövde fabrikschefen och gruvchefen på Cementafabriken, den i Skövde är en av tre stycken i Sverige. På anläggningen produceras årligen 500 000 ton cement, all svensk säckcement, cirka 25 000 ton, tillverkas i Skövde och har sitt ursprung från Billingen.
På träffen så informerade sig Centerpartiet om verksamheten och den förnyade täktansökan och utökning av gruvtäkten bolaget nu är på väg att lämna in, som kommunen senare i processen ska komma att yttra sig om. Skövde har en lång tradition inom kalkstensindustrin. Idag är 95 personer anställda på anläggningen och cirka 20-talet lokala entreprenörer sysselsatta i Skövdes cementindustri, därutöver tillkommer ett stort antal indirekt sysselsatta och så kallade inducerade sysselsättningstillfällen i minst samma omfattning. Centerpartiet har i grunden haft en positiv inställning till verksamheten historiskt, den delar jag fortsatt, om än med respekt för den interna demokratiska processen som väntar.



En faktor som jag inte tycker förts in i den lokala debatten är det samarbete som finns mellan till exempel Cementa och Volvos gjuteri i Skövde. Idag går en inte oansenlig del av gjuterisanden från Volvos gjuteri in i cementtillverkningsprocessen och det uppstår ett vinna vinna koncept som stärker båda industriernas konkurrenskraft. En ytterligare faktor jag tycker man ska lyfta fram ytterligare är att cementfabriken i Skövde är en av världens minst miljöpåverkande cementfabriker som har bland de absolut bästa miljövärdena. 
Mycket spännande sker inom cementindustrin, det finns en målsättning att nå en CO2 neutral tillverkning av cement.  Frågan är ska Skövde komma att vara med på denna resan eller inte?  Under kommande 1-2 åren så kommer detta att avgöras!
/Leif

Kommentera

Publiceras ej