-Leif- 101 årig historia

0kommentarer

Efter att ägnat mig åt rivningsarbeten under förra veckan så kom idag snickaren och dagen har ägnats åt att rikta bjälklaget inför att vi i morgon ska börja isolera. Isoleringen i vårt 101 åriga hus har det tidigare varit lite si och så med. I golvet har det mellan våningarna legat spån och kalk som jag öst ut under helgen, dammigt värre men också oerhört intressant. När huset byggdes sommaren 1911 så lade man tidningspapper på råsponten men det stoppades också in ett och annat. I kväll har jag läst tidningen Billingen, Nyhets och Annonsbladet för Sköfde och Västgötabygden från den 23 juni 1911. Där står bland annat att läsa inför valet 1911 till Riksdagens andra kammare, om kvinnornas kamp för rösträtt som motarbetades av dåvarande Högerns (nuvarande Moderaternas) statsminister Lindman.

Bland andra spännande saker jag hittat var en inbjudan till när Flygande Tombolan kom till Skövde i april 1920, var det första flygplanet som landade i vår nuvarande kommun? Kanske någon inbiten flygentusiast vet?

 

Att husets andra våning inretts i omgångar vittnar också Handelstidningens Veckoblad från 30 april 1935 som låg uppe på en bjälke. I den så spår Roosevelt bättre tider, det går också att läsa om aktion på grisar, något som min farfar ibland pratade om hur bönderna pressades innan de själva byggde upp föreningsslakten. Historien går igen, dags för ny bondeägd  slakt?

Titti kommer senare på bloggen att lägga ut bilder från vår renovering och våra fynd som nu ska återläggas i innertaket så framtida generationer kan hitta det. SLA från den 16 juli 2012 kommer få göra de andra fynden sällskap.

/Leif

Kommentera

Publiceras ej