-Leif- Årskrönikan del 2

1kommentarer

Här kommer den andra och sista delen av mina reflektioner över det gångna året blandat med lite framtid.

2011 blev partiledarbytenas år i och med detta tog också de första 80-talisterna steget in på den politiska toppscenen, både Gustav Fridolin och Annie Lööf är födda 1983.

Först ut att byta var Socialdemokraterna där Håkan Juholt tog över den 25 mars, nomineringsprocessen som föregick valet präglades av slutenhet och det ena underliga utspelet efter det andra, vilket fick till och med Monica Green att utbrista i TV i stil med: det kan inte bli värre. Håkan Juholt effekten lät heller inte vänta på sig, efter återkommande politiska klavertramp och tveksamheter kring hans egna ersättningar för boende och reseersättningar så når Socialdemokraterna nya bottennoteringar i väljaropinonen i varje enskild mätning för närvarande. Socialdemokraterna har mycket djupa problem och det kommer krävas både frigörelse från de fackliga organisationerna samt omprövning och anpassning av politiken till en verklighet som råder på 2010-talet. En annan berättigad fråga är, när kommer Socialdemokraterna bli mogna för en kvinnlig partiledare?

Den 21 maj så tog Gustav Fridolin och Åsa Romson över staffettpinnen som Miljöpartiets Språkrör. Man kan väl säga att vare sig Gustav Fridolin eller Åsa Romson gett något särskilt intryck så här långt. Däremot så går Miljöpartiet bättre än någonsin i väljaropinionen, i storstäderna har de lika stort eller till och med starkare stöd än Socialdemokraterna. Ordspråket: "Den enes bröd är den andres död" har fått ett direkt politiskt ansikte i väljarflödet från S till Mp. Frågan är vad kommer hända med opinionsiffrorna den dagen språkrören kommer bli mer synliga och hur ska Socialdemokraterna förhålla sig till Miljöpartiet? Utan samarbete med Mp verkar möjligheterna för S att återkomma till regeringsmakten mycket långt borta. De nya språkrören har också öppnat dörren till mer samarbete med de borgerliga partierna, vilket också verkar gillas av många miljöpartistiska kommun- och regionpolitiker som idag samarbetar ungefär lika mycket till vänster som höger.

                            

23 september i Åre så valdes Annie Lööf till ny partiledare för Centerpartiet. Därmed så blir hon den tredje kvinnliga partiledaren i Centerpartiet. Nomineringsprocessen blev unik och tvärtemot den helt slutna Socialdemokratiska skedde den helt öppet i Centern och de tre partiledarkandidaterna for landet runt och mötte sympatisörer och medlemmar innan partiorganisation och valberedning slutligen tog ställning. Jag tillhörde de som tidigt tog ställning för Annie och kan bara konstatera att juli och augusti månad var bland de roligaste månaderna jag varit med om som centerpartist. Den öppna nomineringsprocessen gav den lokala partiorganisationen ny glöd, nya medlemmar och möten som inte annars varit möjliga att få till. Maud Olofssons politiska arv kommer gå till historien som den partiledare som enade de borgerliga partierna och därmed gjorde Alliansens maktövertagande möjligt 2006. Centerpartiet har en spännande tid framför sig, ett nytt partiprogram ska arbetas fram och fastställas 2013. Stödet i väljaropinionen har ökat med någon procentenhet sedan i september och arbetet har tagit fart för att långsiktigt bygga ett starkare Centerparti. Annie Lööf har under hösten startat sin "Framtidsresa" där hon möter väljare varje vecka runt om i landet.

I början av 2012 kommer ytterligare i varje fall två partier att ha partiledarval, i Vänsterpartiet förslås Jonas Sjöstedt ta över efter Lars Ohly, i Kristdemokraterna väntar en partiledarstrid mellan Göran Hägglund och utmanaren Mats Odell. Båda partierna brottas med uppenbara identitetsproblem. Vänsterpartiet kan med Jonas Sjöstedt bli ytterligare ett hot mot Socialdemokraterna och Kristdemokraterna har i princip hela 2011 parkerat sig strax under fyraprocentsspärren och den stundande partiledarstriden kommer knappast förbättra läget för KD.

I maj så fick väljarna i Västra Götaland gå till valurnorna igen, orsaken till regionomvalet var att 15 röster på Centerpartiet avlagda i Skövde försvann av outgrundlig anledning mellan räkningen av röster efter vallokalen till sluträkningen av rösterna hos länsstyrelsen. De försvunna rösterna påverkade mandatfördelningen för Centerpartiet. Valet gav Centerpartiet det förlorade mandatet tillbaka och något ökat väljarstöd. Den svenska valprocessen måste ses över, det är högst rimligt att ny teknik i framtiden ska gå att använda utan att valhemligheten ska röjas.
Valutgången gör att Västra Götaland styrs av en svag minoritet med S, Mp och V. Det råder uppenbara problem i den styrande koalitionen och återremisser och konstiga politiska vändningar har blivit vardag. För Skövdes del så märks detta på flera fronter, kollektivtrafiken ges inte de resurser som utlovats i samband med att regionen är ensam huvudman från 1 januari. Den nedlagda Karlsborgsbanan ska åter utredas trots att persontrafiken upphörde slutet av 80-talet och kontaktledningar är stulna och  på många ställen har banan helt vuxit igen, snacka om slöseri med skattebetalarnas pengar! Skaraborgs sjukhus drabbas av stora besparningar för att nämna några av de problem som den styrande minoriteten inte kan hantera.   

I maj så valdes jag till ny ordförande för Centerpartiet i Västra Götaland. Partiorganisationen står inför en rad spännande utmaningar de kommande åren. Samarbetet ska ökas mellan de fem partidistrikten och riksorganisationen kommer under 2012 att starta upp en decentraliserad personalorgansiation som ska samarbeta med regional personal. Regionfrågorna har stor betydelse för alla som bor i Västra Götaland, en utmaning är hur diskussionen om regionens framtid ska kunna diskuteras mera utanför de politiska styrelserummen.

  
                           

Jag är en av Skövdes borgerliga vigselförrättare och de flesta av de borgerliga vigslarna sker i stadshuset på några minuter. 2011 års största hedersuppdrag fick jag av Tittis vänninna Jennie och hennes Anders när de tillfrågade mig om jag ville viga dom i somras utanför Piteå. Tack Jennie och Anders för det förtroendet och för en fantastiskt rolig bröllopsfest jag aldrig kommer att glömma :)

                                                             

Privat kommer 2011 att finnas med för alltid i minnet. I april åkte vi till Mexico på bröllopsresa en fantastisk resa med mycket värme, kärlek och upplevelser. Julen tillbringade vi på Kap Verde bytte regn och blåst mot värme och bad. Två resmål som jag varmt kan rekommendera till andra.

                             

Till sist familjen utökades 2011 med Zorro, bilden är från när vi hämtade hem honom två månader gammal i mitten av juli, då så liten och endast 8 kilo tung. Idag väger han 33 kilo och är full av liv och många små hyss har det hunnit bli. Våra liv har förändrats med Zorro och hemma finns det alltid en glad hund som väntar på sin matte eller husse:)

Dessutom så konstaterar Titti och jag att ni blir bara fler och fler som följer vår blogg. Vi hoppas att ni vill fortsätta med det under 2012, jag kan lova att jag tänker fortsätta i ungefär samma omfattning och göra ett mer eller mindre politiskt inlägg om dagen också 2012. Det är alla ni läsare som ger inspiration att fortsätta att utveckla vår blogg.

God Fortsättning på nya året

/Leif

1 kommentarer

Jennie

02 Jan 2012 07:45

Det var ett uppdrag som klippt och skuret för dig, tack för att ni var med och gjorde vårt bröllop till en fantastisk dag!

Kommentera

Publiceras ej