-Leif- Därför måste Skövde satsa!

0kommentarer

I går så presenterade Centerpartiet i Skövde vår syn eller kalla det vårt inspel inför de kommande lokala budgetförhandlingarna i den styrande Alliansen.

                 


Vi pekar på vikten av att Skövde fortsätter att växa och attraherar fler att flytta hit. Skövde kommun har under de senaste 5-6 åren haft en mycket positiv utveckling. Alla kurvor pekar uppåt:
- befolkningen ökar och ökar just nu bättre än prognosen på +300 invånare per år
- trycket på företagsetableringar är stort
- Gothia Science Park växer så det knakar
- Skövdes handelsindex har ökat mycket kraftigt och fortsätter att öka
- Volvoföretagen har miljardinvesterat i Skövde och fortsätter investera stort
- Den turistekonomiska omsättning ökar i SKövde
- Arbetspendlingen forsätter att ökas till Skövde
Även de ekonomiska resultaten i Skövde kommun har under en följd av år överstigit budget trots att stora extraordinära kostnader tagits. Därför varnar nu Centerpartiet för att bromsa in för häftigt i ekonomin, för risken är uppenbar att en inbromsning kan få negativa effekter på inflyttning och etableringar i Skövde. I den förra krisen 2008 så drabbades Skövde hårt eftersom den slog så hårt mot fordonsindustrin i västsverige, till skillnad mot den nu pågående europeiska finanskrisen som inte märks i arbetsmarknaden hos oss. Därför anser Centerpartiet att man något enstaka år i historiken av år med mycket goda resultat ska våga lägga en underbalanserad budget.

Men det räcker inte med en enstaka underbalanserad budget. Skövdes attraktionskraft behöver även fortsättningsvis förstärkas. Under 2010 så antog Skövde kommun en ny Vision 2025 med målsättningen att Skövde ska växa och vara dragaren i Skaraborg. Inte minst Skövdes grannkommuner uttrycker allt oftare vikten av att Skövde tar på sig ledartröjan och det förpliktigar. Under 2011 så har Skövde tagit en varumärkestrategi som uttalar, Kraft, Mod, Glädje och Stolthet. Med det som bakgrund har Centerpartiet valt ut fyra områden som vi anser att Skövde ska prioritera för fortsatt tillväxt och utveckling de kommande åren.
De fyra områderna är:
- Satsa på ett nytt gymnasiecampus och entreprenörskap i utbildningsstaden Skövde
- Inled bygget av en kongress och konserthall under 2013 
- Gör Billingen till Norra Europas frilufts- och vintersportstad
- Fungerande och utbyggd IT infrastruktur i hela kommunen 2018

Vill du läsa mer om de fyra punkterna så klicka här

I media så mottogs det med lite olika rubriksättningar bilden ovan är från tisdagens SLA, i vårt inspel till budgetförhandlingarna så pekar vi på att vi kan tänka oss att diskutera en skattejustering för att inte Skövde ska tappa utvecklingskraft. Detta valde Skövde Nyheters webbtidning att lägga som sin rubrik, klicka här för att läsa. Vår förhoppning att detta skulle skapa politisk debatt, om vad som genererar utveckling och tillväxt, har i varje fall startat bra :)

/Leif

Kommentera

Publiceras ej