-Leif- Regeringen har reformambitioner, men blir det enklare?

0kommentarer

Det går inte att anklaga Alliansregeringen för att vara passiva i frågor som rör Arbetslöshetsförsäkringen, även om det inte handlar om genomgripande förändringar som 2006-2007 så fortsätter regeringen med ett högt förändringstempo. Idag har arbetsutskottet  i Småföretagarnas A-kassa diskuterat och behandlat inte mindre än fyra stycken SOU (statens offentliga utredningar) som påverkar kassans verksamhet på olika sätt.

Den första remissen handlade om en grupp som idag inte stämmer i A-kassesammanhang "Uppdragstagare i arbetslöshetsförsäkringen". Det är högst välkommet med tydligare regler och lagstiftning som reglerar den växande gruppen "Uppdragstagare", men blir det enklare med förslaget?

Den andra remissen handlade om en annan grupp som idag inte stämmer in i A-kassesammanhang nämligen förtroendevalda "Större ekonomisk trygghet för förtroendevalda: Rätt till ersättning vid arbetslöshet". Det råder ingen tvekan om att det har varit ett problem för förtroendevalda som samtidigt ska uppbära A-kassa och framförallt de effekter tidigare regeländring om deltidsbegränsning haft på vissa förtroendevalda. För den enskilde innebär förslaget onekligen förbättringar, men blir tillämpningen av regelverket enklare?

Den tredje remissen handlade om "Sanktioner på trygghetsområdet" det vill säga införande av sanktionsavgifter om man själv bidragit till att få större ersättning från trygghetssystemen än man har rätt till. Detta tror jag är ett bra förslag och jag konstaterar att av de anmälningar om bidragsbrott som SmåA tidigare gjort har endast 12 procent lett till åtal. Då ska sägas att styrelsen anmäler endast de där det är uppenbart att det begåtts fel.

Den fjärde remissen handlade om "Månadsuppgifter - snabbt och enkelt". Förslaget går ut på att företagen månatligen ska inrapportera löneutbetalningen för varje individ. Förslaget innebär förmodligen en enklare hantering när försäkringskassan och a-kassorna ska fastställa dagpenningen för de som är löntagare och bara har en arbetsgivare. Men den stora invändningen  jag har är att detta blir ytterligare en regelbörda på Sveriges företagare. Stämmer det överens med regeringens mål att minska regelkrånglet? Här gäller det att Maud Olofsson och Centerpartiet tar en fight med de övriga i regeringen.

Efter denna dagen konstaterar jag återigen att arbetslöshetsförsäkringen måste vara det mest omfattande lapptäcket som finns i vårt land. Den som idag blir arbetslös eller sjuk har mycket svårt att på förhand veta hur ersättningen kommer bli i dagens lappade och lagade trygghetssystem. Regeringen må ha många reformambitioner och det ska de ha en eloge för, men sluta med lappandet och lagandet för med trygghetssystem som är svårtolkade för både handläggare och den enskilde så ökar risken påtagligt för fel.

/Leif


Kommentera

Publiceras ej