-Leif- Kollektivtrafik och entreprenörskap!

0kommentarer

Dagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott hade ovanligt många och viktiga kollektivtrafikärenden. En ny stadsbusstrafikplan 2013-2017 behandlades  på sin väg till kommunfullmäktige. Skövde stadstrafik brukar av kollektivtrafikvännerna beskrivas som en framgångssaga. En fantastisk resandeutveckling under de senaste åren som fortsätter, hitills i år +11,5 procent :)
Kollektivtrafik är något som väcker många synpunkter hos allmänheten och både vi som politiskt arbetar med frågan och våra tjänstemän har verkligen lagt örat till marken denna gången och gjort vårt yttersta för att tillgodose allas önskemål. Såvitt jag kan se så tillgodoses i princip alla olika aspekter som kommit in. I de politiska behandlingen har resenärsperspektivet varit vägledande. Eller så kan man uttrycka det med: Vi har sett möjligheterna före hindren!

Med förslaget så kommer bussförbindelsen åter öppnas till Billingens friluftsområde från augusti 2012 alla veckans dagar. Vilket har framförts av många som invånare. Samtliga nya bostadsområden kommer ha tillgång till stadsbuss, så också ett område som heter Hasselbacken där ursprungliga förslaget var att ta bort den. I bostadsområdet Södra Ryd har det varit massiva protester mot en planerad bussgata som nu slopas och i stället anläggs en ny hållplats samtidigt som tillgängligheten förbättras. Vårt största äldreboende får en ny och bättre hållplats för att underlätta resandet, för at nämna några av de frågor som engagerat många. Som ordförande i kollektivtrafikberedningen är jag mycket nöjd. Dessutom kommer alla stadsbussarna  från 2014 köras med lokalt  producerad biogas en fråga som Centerpartiet varit drivande i och som tidigare har beslutats av kommunen.

I eftermiddag har jag varit och talat om entreprenörskap och entreprenöriellt lärande för de gymnasielärare  på Skaraborgs gymnasieskolor som ansvarar för Ung Företagsamhet. Jag inledde med att ställa frågan, vad är det som gör att  "Kan själv" i förskoleåldern  försvinner när ungdomar kommer upp i tonåren? Själv tycker jag det är viktigt att reflektera över detta och orsakerna är både komplexa och många. Men av anledningarna finns i hur skolan och vuxensamhället ser ut.

Sverige är ett av de länder i Europa där det startas minst antal nya företag. Därför är det glädjande att regeringen efter krav från Centerpartiet fått in frågan om entreprenöskap i de nya skollagen och den nya gymnasieskolan. Det handlar inte om att alla ska bli företagare, utan det handlar just om  att skolan ska stimulera "Kan själv" eller som det annars uttrycks "Ta sig Församheten". Det blev ett intressant samtal med lärarna efter min inledning som förhoppningsvis kommer ge som resultat att Skaraborgs gymnasieskolor kommer ha fler elever som vill och vågar satsa på UF företagande.

Denna onsdagen har för mig handlat om två av Centerpartiets hjärtefrågor, miljö och entreprenörskap.

Ha en fortsatt trevlig dag
/Leif

Kommentera

Publiceras ej