-Leif- Ändra reglerna för politikerpension!

0kommentarer

Under hösten har reglerna för politikerpension diskuterats, det tycker jag är bra, för de är omoderna och behöver förändras. Idag har radio Skaraborg gjort en uppföljning och en intervju med mig som du kan lyssna på här.
Om man följer de rekommenderade reglerna för visstidspension fungerar de så att den som varit förtroendevald på minst 40 procent av heltid i minst 12 år och fyllt 50 år har rätt till visstidspension fram till dess att man fyller 65 år. Om det sker en samordning med annan inkomst är upp till varje kommun/landsting att avgöra.
 
Dessa regler har förvisso ändrats en del genom åren men fortfarande är de anpassade till en tid då det var vanligare att politiker med uppdrag över 40 procent i genomsnitt var äldre än dagens förtroendevalda.

Samtidigt så har systemet negativa effekter för politiker med fast arvodering på mindre än 40 procent eftersom arvodet inte är pensionsgrundande i mer än det allmänna pensionssystemet. Detta gör att framförallt yngre förtroendevalda som tar deltidsuppdrag under 40 procent kan bli förlorare, särskilt de som kan ha flera olika arvoderade uppdrag i olika politiska församlingar eller bolag, då det inte sker samordning av uppdragen.

Därför anser jag att det är hög tid att ändra reglerna, dels för att det inte är rimligt att personer med 10-15 år kvar till ålderspension har möjlighet att uppbära visstidspension trots att man är arbetsförmögen. Lika lite är det acceptabelt att framförallt unga personer förlorar i pension på att ta politiska förtroendeuppdrag med mindre arvodering än 40 procent. Jag välkomnar en förändring och kommer driva på för att en sådan kommer tillstånd med start nästa mandatperiod. Den hyllade arbetslinjen bör också gälla politiker!

God kväll
/Leif


Kommentera

Publiceras ej