-Leif- Tillsätt Livsmedelsstrategisk kommitté nu

0kommentarer

Morgonens tågresa mot Stockholm bjuder på ett strålande vackert höstväder, sol, klarblå himmel och uppehåll har inte tillhört vanligheterna den sista månaden. Det är tråkigt att se mycket av sommarens fina grödor fortfarande stå otröskade på vattendränkta åkrar som inte bär maskinerna. Den mesta halmen ligger obärgad och fylls med mögelsporer som inte kommer vara bra varken för djurs eller djurskötares hälsa när den väl kommer in.  Även om jag inte är aktiv bonde längre så känns det i hjärtat när grödorna förstörs och åkrar är dränkta i vatten. Det kommer dessutom ta tid för naturen att reparera strukturskadorna på åkermarken efter årets stora körskador som finns på många fält. Det är inte bara Svenska bönder som drabbats hårt av de senaste månadernas väder även bönder i våra grannländer har svårt att komma ut på fälten och skörda.

Andra delar på jordklotet drabbas av mycket svår torka som på Afrikas horn, mycket talar för att dessa ytterligheter i väder är något vi kommer få leva med i framtiden. Helt enkelt en effekt av vårt sätt att leva och den klimatpåverkan som människan orsakar. 
Frågan är bara hur långt det måste gå innan världens beslutsfattare vaknar för vad som håller på att ske? Samtidigt som vi nu ser att skördarna regnar bort i vår del av världen och den torkar bort i andra delar så är livsmedelslagren  nere på en kritiskt låg nivå, att detta kommer leda till högre matpriser i det korta perspektivet är redan klart. Vilka effekterna blir i det långa perspektivet återstår att se.

För svensk del så borde Moderater och Folkpartister i regeringen snarast hörsamma Centerpartiets och LRFs krav att tillsätta en livsmedelsstrategisk kommitté med uppgift att stärka den svenska livsmedelsproduktionens konkurrenskraft. Sverige är idag ett av de europeiska länder som importerar mest livsmedel, med ett ökat importberoende så ökar sårbarheten. Sverige är dessutom ett av de länder som har goda förutsättningar att öka livsmedelsproduktionen utan negativ miljöpåverkan som följd.

/Leif

Kommentera

Publiceras ej