-Leif- kollektivtrafik, överförmyndarfrågor, uranbrytning, uppvaktning mm

0kommentarer

Ingen arbetsdag är den andra lik kan man verkligen säga här är ett axplock av vad denna veckans första arbetsdagar erbjuder:
Skolfrågor
Måndagmorgonen inleddes med en genomgång av aktuella grundskolefrågor i kommunen med mina partikollegor. Viktigt med tanke på att antalet elever minskar under de närmaste åren men ökar snart igen med allt fler barn i förskolan och fler som flyttar till kommunen. För Centerpartiet har det alltid varit centralt att behålla landsbygdens mindre förskolor och grundskolor runt om i kommunen och vi kan konstatera att det är inte brist på barn i de mindre orternas skolor. Centerpartiet har en stolt tradition i att slå vakt om utveckling i hela kommunen, det kommer vi fortsätta att göra!
Kollektivtrafik
På måndagen hade kommunens kollektivtrafikberedning överläggningar om stadsbusstrafikens utveckling i Skövde med Västra Götalandsregionens kollektivtrafiknämndspresidium. Jag är oroad över den dåliga insikt som finns hos regionledningen över behoven av utvecklingsresurser för kollektivtrafiken. Vid årsskiftet så tar regionen över ägandet av kollektivtrafiken från de 49 kommunerna i Västra Götaland. Ett av de främsta skälen till detta var att med en ägare så skulle det bli långsiktighet i ägandet och det skulle inte uppstå tvister om kostnader. Den politiska majoriteten, Mp, S och V, har helt uppenbart inte satt av de resurser som krävs för att fortsätta utbyggnaden av kollektivtrafiken. Här väntar en fight som jag med glädje kommer att ta med Miljöpartisterna i regionledningen som enbart levererar MILJÖPRAT till skillnad mot oss Centerpartister som levererar MILJÖRESULTAT! C har i regionbudgeten avsatt pengar till utbyggnad av kollektivtrafiken som gör att stadsbusstrafiken i Skövde kan fortsätta att byggas ut. 
Överförmyndarträff
Idag har jag ägnat en stor del av dagen  åt att vara Överförmyndare. En viktig och växande uppgift. Idag konstaterade vi att antalet personer i åldern 18-24 år med God Man ökar. Detta ser jag med stor oro på och min uppfattning är att det idag har blivit alldeles för enkelt att ge God Man och detta i sig riskerar att skapa problem för unga som om det varit för några år sedan inte hade fått en god man.
Markägarmöte mot uranbrytning
I kväll hade jag inbjudit de markägare som vid förra årskiftet fick mottaga arbetsplaner för provborrning efter uran. Genom ett samordnat opinionsarbete mot uranbrytning i Västgötabergen och samlat agerande från berörda kommuner, Skövde, Skara, Falköping och Tidaholm så har vi hitills stoppat det kanadensiska gruvprospekteringsbolaget framfart. Under hösten har kanadensarna meddelat att de ska försöka göra en övertalningskampanj för att få markägarna på sin sida. Något vi som  vi i kväll var rörande överens om att inte låta dom lyckas med. Kampen går vidare och  det enda som vi med säkerhet kan konstatera efter kvällens möte är att det kommer bli en lång kamp mot brytning av uran i Västgötabergen och dagens möte kommer följas av många fler.
Moderbolagsstyrelse och KSAU
Onsdagmorgonen kommer inledas med att Skövde Stadshus AB har styrelsemöte. Därefter har kommunstyrelsens arbetsutskott som vanligt möte  på onsdag förmiddag. Det blir ytterligare någon timmas arbete för att gå igenom handlingarna inför onsdagen.
Uppvaktning av Trafikverket och Lena Erixon 
Efter lunch  på onsdag så ska jag vara i Jönköping och träffa Lena Erixon Trafikverket angående hennes kapacitetsutredningsuppdrag av järnvägstrafiken. Som ordförande för Västra Stambanegruppen (sammanslutning av kommunerna efter stambanan i Västra Götaland) kommer jag framföra våra krav på åtgärder på både kort och lång sikt för att öka kapaciteten på det viktiga nyckelstråket mellan Stockholm-Göteborg. Dessutom erbjuda kommunernas hjälp i att driva på i opinionsbildande syfte för att utveckla Västra Stambanan. En av de åtgärder som vi ser som nödvändiga på några års sikt är ytterligare spårkapacitet i form av minst ytterligare ett järnvägsspår.

Det går inte att säga annat än att dagarna och veckorna bjuder på stor variation, en av kommunalrådsuppdragets stora fördelar :)

God kväll
/Leif   


Kommentera

Publiceras ej